SØRKINAHAVET: Bildet viser øya Pag-asa, som er en del av Spratlyøyene. Filippinenes president sier at han kanskje kommer til å besøke øya for å reise det filippinske flagget på frigjøringsdagen 12. juni. Foto: AP / NTB Scanpix
SØRKINAHAVET: Bildet viser øya Pag-asa, som er en del av Spratlyøyene. Filippinenes president sier at han kanskje kommer til å besøke øya for å reise det filippinske flagget på frigjøringsdagen 12. juni. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

CNN: Filippinenes president beordrer militæret til å okkupere øyer i Sørkinahavet

- Vi har prøvd å være venner med alle. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): CNN skriver at Filippinenes president Rodrigo Duterte har beordret det filippinske militæret til å okkupere alle øyer i Sørkinahavet, som Filippinene mener er fillipinske.

- Vi har prøvd å være venner med alle, men vi må opprettholde jurisdiksjonen vår nå, spesielt hva gjelder områdene som ligger under vår kontroll. Og jeg har beordret militærstyrker til å okkupere alle disse, skal Duterte ha uttalt under et besøk ved en militærleir på den filippinske øya Palawan.

Det skal blant annet være snakk om øya Pagasa, også kjent som Thitu, som er en del av Spratlyøyene. Både Filippinene, Kina, Taiwan, Malaysia, Brunei og Vietnam gjør krav på hele eller deler av denne øygruppa.

Ifølge Washington Post sier Duterte at han har beordret militærstyrkene til å reise det filippinske flagget på alle øyer, rev og skjær som Filippinene mener tilhører dem - det vil i utgangspunktet si alle Spratlyøyene.

Videre skal han ha sagt at det er snakk om rundt ni eller ti øyer som han vil bygge bunkerser eller hus på.

Avisa skriver imidlertid at det er uklart hvordan ordren skal gjennomføres, da det vil være vanskelig å bygge ut på noen av de aktuelle øyene.

Spørsmålet om Spratlyøyene dreier seg i all hovedsak om hvem som har råderetten over naturressursene i Sør-Kina-havet. Kina gjør krav på mesteparten av havområdet, helt inntil kysten av nabolandene.

Øygruppa består av ca. 750 småøyer, korallrev og skjær, spredt ut over et stort område mellom sørlige Vietnam og Filippinene. Øyene er ubebodd, men havområdet rundt inneholder store oljeressurser og er rikt på fisk. I tillegg går mye av skipstrafikken i Sør-Kina-havet gjennom farvannet.

Den staten som klarer å få kontroll over Spratly-øyene, sikrer seg med andre ord store naturressurser, samt utvidet kontinentalsokkel og styrket strategisk posisjon.