CNN klare til krig

CNN skal levere objektive nyheter og er rustet til å stå imot et bombardement av propaganda hvis det bryter ut krig i Irak, sier en av selskapets strateger i Midtøsten til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO: CNN og andre amerikanske medier er blitt anklaget - senest av Robert Fisk i den britiske avisen Independent - for å løpe den amerikanske regjeringens ærend under dekningen av krisen i Irak.

- Fisk har fått dette fullstendig galt, uten å sjekke noe med CNN. Vi vil ta disse påstandene opp med hans egne redaktører i Independent, sier CNNs viseredaktør for Europa, Midtøsten og Afrika, Tony Maddox.

Ifølge Fisk skal CNN sammen med flere andre store medieselskaper ha gått med på betingelser for nyhetsdekningen av en krig i Irak.

- Fisk viser til et angivelig internt sensursystem som ikke er noe annet enn det redigeringssystemet som eksisterer i en hvilken som helst redaksjon, sier Maddox. Nyhetsmateriale fra reportere i ulike deler av verden må gjennomgås før det står på trykk, og det ligger ingen konspirasjon bak dette, påpeker han.

Ingen «forståelse»

Maddox tilbakeviser også påstander om «en forståelse» mellom amerikanske myndigheter og mediene som følge av 11. september og krigen mot terror.

- Jeg har aldri hørt om dette. Hvis det hadde eksistert noen slikt stilltiende forståelse, ville jeg ha hørt om det, sier han. Dette er en misforståelse. Jeg er ikke blitt fortalt om noen instrukser, men alle regjeringer forsøker å sørge for beste mulig presse, derfor tar de i bruk pr-selskaper og annet, men det er ikke kommet noen instrukser om hvordan vi skal arbeide etter 11. september.

Han mener påstandene om sensur - eller selvsensur - går tilbake til perioden etter 11. september, da den amerikanske regjeringen spurte mediene om det var klokt å kringkaste uredigerte uttalelser fra Osama bin Laden.

-La meg være helt klar på dette. Det er ingen skjulte avtaler eller skjult agenda, sier han.

Rustet til krig

Maddox sier at CNN har utgruppert reportere over hele golf-området for å være best mulig rustet før en eventuell krig. Han er forberedt på at mye av informasjonen vil komme fra Pentagon, og sier at TV-selskapet derfor vil forsøke å fange opp så mye som mulig informasjon fra andre kilder.

- Det vil alltid komme slike konspirasjonsteorier, men helst fra personer som ikke er til stede og som ikke kjenner til hvordan vi opererer, sier han. -Vi har brukt enorme ressurser for å kunne skaffe oss svar på hva som virkelig skjer, sier han. -Vi bruker enorme ressurser for å sikre at folk får så objektive og balanserte nyheter som mulig, legger han til.

Israel

Tidligere måtte utenlandske journalister i Israel levere sitt nyhetsmateriale til myndighetenes sensurkontor, men Maddox kjenner ikke til at CNN er avhengig av et slikt system.

Han tilbakeviser også påstander fra Robert Fisk om at CNN ikke sender innslag fra den israelsk-palestinske konflikten før israelske talsmenn har fått uttale seg.

- Dette viser hva man vil se i den neste Golf-krigen, skrev Fisk i forrige uke. -Vi vil få se amerikanske offiserer som benekter alt irakerne sier.

Vi kritiseres av begge parter i den israelsk-palestinske konflikten, påpeker Tony Maddox. -Vi må hele tiden forholde oss til parter som ikke aksepterer at vi også snakker med motpartene deres, sier han.

11. september

CNN og andre store TV-selskaper er også blitt kritisert fordi de ikke i tilstrekkelig grad viser bakgrunnsmateriale når en israelsk buss blir sprengt i lufta eller World Trade Center raser i grus. Spørsmålet «hvorfor» har lett for å utebli.

- Dette er et godt spørsmål, men 11. september var så unikt at det tok noen dager før vi begynte å lete etter bakgrunnen eller en forklaring. Vi lagde et innslag, men det er berettiget å spørre om vi kunne ha gjort mer, sier CNN-redaktøren.

Maddox, som selv er brite, har ingen tro på påstandene om at amerikanske medier har forlatt sine gamle idealer og prinsipper og blitt for snille overfor sine egne makthavere.

- Mediene er svært seriøse og oppfatter seg selv som en virkelig profesjon, med klare forpliktelser. I aviser som holder et visst nivå, blir det gjort virkelig godt arbeid, sier han.

Noen av de store avishusene i USA ble prisbelønt etter Watergate og Vietnam, og Maddox mener at medienes evne og vilje til nasjonal selvransakelse er like stor i dag.

- OBJEKTIVE: CNNs viseredaktør for Europa og Midtøsten, Tony Maddox, avviser at CNN har gått med på betingelser for nyhetsdekningen av en eventuell krig mot Irak. Tvertimot betreber TV-selskapet seg på å levere objektive nyheter, sier han.