Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CNN: Osama bin Ladens sønn har fått terrortrening av al-Qaida-topper

Er Hamza bin Laden på vei til å bli en av al-Qaida-lederne?

TIDLIG KRØKES:  Sønnen til Osama bin Laden, Hamza bin Laden (t.v) holder det som skal være en del fra et styrtet helikopter, ifølge Al Jazeera. Hamza bin Laden omtales nå som en mulig lederkandidat for terrororganisasjonen hans far også ledet: al-Qaida. Foto: Al Jazeera / Ap / Scanpix
TIDLIG KRØKES: Sønnen til Osama bin Laden, Hamza bin Laden (t.v) holder det som skal være en del fra et styrtet helikopter, ifølge Al Jazeera. Hamza bin Laden omtales nå som en mulig lederkandidat for terrororganisasjonen hans far også ledet: al-Qaida. Foto: Al Jazeera / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Osama bin Ladens sønner kan nå få en utvidet rolle i terrororganisasjonen al-Qaida? Lurer CNN, etter at terrornettverket har offentliggjort en video som inneholder Hamza bin Ladens stemme.

I løpet av den fem år lange borgerkrigen i Syria, har utallige islamske grupper, som Jabhat al Nusra, IS og al-Qaida stadig kjempet mot hverandre. Nå skal bin Ladens sønn be om at de islamske militante i Syria slår seg sammen og kjemper en hellig krig mot Israel og deres amerikanske allierte. Målet er å frigjøre Palestina, ifølge Site Intelligence Group, som har gått gjennom bin Laden-sønnens tale.

Propaganda-middel Bin Laden oppfordrer muslimer til å gjennomføre angrep på egen hånd i Vesten, som et middel for å frigjøre Jerusalem og jobbe for enhet blant de såkalte hellige krigerne i Syria.

Opptaket som Site har fått tak i, er Hamza bin Ladens andre tale som er offentliggjort det siste året. CNN spekulerer i om al-Qaida håper at bin Ladens navn bidrar til å forsterke beskjeden.

- Han har selvsagt familienavnet. Nå tar han en propagandarolle. Han er mye yngre enn de fleste al-Qaida-lederne, som er i 50-60-årene, sier Peter Bergen til CNN.

Ung og sterkt troende Hamza bin Laden antas å være et sted mellom 20 og 25 år, og kan representere al-Qaidas nye generasjon.

- Faren forsøkte tidlig å få sønnen til å følge i hans fotspor. Hamza har blitt indoktrinert med hele jihad-budskapet, og er sterkt troende. Jeg tror det er grunnen til bekymringen, sier Berger, som akkurat har publisert boka United States of Jihad.

Hamza bin Laden var ikke sammen med faren i bygningen i Pakistan, da amerikanske spesialstyrker drepte bin Laden i 2011. Flere av hans brødre, derimot, var der, og ble drept.

Etterforskere fant papirer i bygningen som indikerte at Hamza bin Laden var sendt avgårde på terrorist-trening.

Terrortrening hos al-Qaida-topper - Bare en måned før raidet mot Osama bin Laden, vet vi at Hamza var et annet sted i Pakistan og fikk trening fra al-Qaida-ledere, sier Thomas Joscelyn, en terrorforsker.

Han mener at Hamza bin Laden har blitt trent opp til å få en plass i al-Qaida-toppen.

- Jeg tror ikke at han vil lede al-Qaida i morgen, men familienavnet, det faktum at han er en ung fyr og en sann troende... Det tyder på at han sannsynligvis vil spille en viktig rolle i al-Qaida framover, sier Bergen.

FAR SJØL:  Osama bin Laden holdt jevnlige storm-taler på lydbånd, som ble distribuert for å skape frykt i vesten, og for å rekruttere tilhengere til al-Qaida. Bildet er fra 1998. Foto: Ap / Scanpix
FAR SJØL: Osama bin Laden holdt jevnlige storm-taler på lydbånd, som ble distribuert for å skape frykt i vesten, og for å rekruttere tilhengere til al-Qaida. Bildet er fra 1998. Foto: Ap / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!