Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump om coronaviruset i USA:

CNN: Slik vil han gjenåpne landet

Presenterer planene i en pressekonferanse ved midnatt.

PLANLEGGER GJENÅPNING: President Donald Trump vil orientere om retningslinjene for gjenåpningen av USA i en pressekonferanse ved midnatt norsk tid. Foto: REUTERS/ NTB Scanpix
PLANLEGGER GJENÅPNING: President Donald Trump vil orientere om retningslinjene for gjenåpningen av USA i en pressekonferanse ved midnatt norsk tid. Foto: REUTERS/ NTB Scanpix Vis mer

Ved midnatt norsk tid skal president Trump holde en pressekonferanse omkring planene for gjenåpningen av landet.

Trump har flere ganger kommet med klare ønsker om at han så raskt som mulig vil gjenåpne deler av USA igjen, tross advarsler om at det kan forverre coronapandemien i landet.

CNN hevder å ha fått tilgang på et dokument som presidenten orienterte landets 50 guvernører om i ettermiddag.

Ifølge kanalen kommer Trump blant annet der med klare instrukser rundt når statene bør lette på restriksjonene omkring sosial distanse.

Dagbladet sender pressekonferansen.

Kun veiledende

Tidspunktet for gjenåpning skal være når statene har fått en nedgang i tilfeller over en 14-dagers periode og sykehusene har gått tilbake til den driften de hadde før utbruddet, skriver CNN.

Retningslinjene er bare veiledende. Dermed vil det fortsatt være opp til hver enkelt guvernør å avgjøre når de ulike statene vil gjenåpne.

REFSER WHO: En Donald Trump som ikke var i sitt beste humør under tirsdagens pressekonferanse refset WHO, og avslørte at USA stanser pengestøtten inntil videre. Video/foto: CNN/NTB Scanpix. 15. april 2020 Vis mer

En del guvernører har allerede utvidet nedstengningen av samfunnet. I New York vil tidligst samfunnet tidligst bli opphevet 15. mai, uttalte guvernør Andrew Cuomo under en pressekonferanse tidligere i kveld.

Enkelte stater har også inngått felles regionale planer for gjenåpning, skriver CNN.

I de nye retningslinjene skal det også stå at stater «burde ha mulighet til å raskt sette opp et trygt og effektivt testområde», og at de må ha mulighet til å raskt skaffe nok smittevernutstyr til sykehusene.

- Tror noen kan åpne før

Det kan altså se ut til at presidenten har lagt seg på en annen linje enn den han ga uttrykk for under pressekonferansen mandag kveld.

Da sa Trump at han vil gjenåpne den amerikanske økonomien etter hvert, noe som fikk en av de frammøtte journalistene til å spørre om Trump i det hele tatt har makt til å gjøre det, når det tiende grunnlovstillegget sier at det ansvaret ligger hos myndighetene i delstatene.

PROPAGANDA: Da Donald Trump møtte pressen 13. april for siste nytt om coronakrisa i landet, viste han en video som fikk TV-stasjonene til å kutte signalet. Vis mer

Svaret til Trump fikk mange til å heve øyenbrynene.

- Når noen er USAs president, så er autoriteten total. Guvernørene vet det, sa Trump, og la til:

- Autoriteten til USAs president er total.

Trumps svar fikk blant annet New York-guvernør Cuomo til å poengtere at USA ikke har noen konge.

Så langt har 629 264 personer fått påvist coronaviruset i landet, og 26 708 har mistet livet, ifølge tall fra Johns Hopkins University.

Under sin pressekonferanse onsdag sa Trump at ting tyder på at den «aggressive strategien» mot coronaviruset virker, og at «vi har passert toppen når det gjelder nye smittede».

Han la også til at noen delstater kommer til å åpne mye tidligere enn andre.

- Vi tror faktisk noen delstater kan åpne før tidsfristen 1. mai, sa Trump.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!