Riksrettssaken mot Trump:

CNN: Trump skrek da forsvaret la fram åpningsinnlegget

Tirsdag banket flertallet i det amerikanske Senatet gjennom riksrettssaken mot Donald Trump. Selv skal den avgåtte presidenten ha vært svært misfornøyd med innsatsen til forsvaret sitt.

FORBANNET TRUMP: Tidligere president Donald Trump skal ikke ha vært fornøyd med forsvarerteamet sitt etter første dag av riksrettsprosessen i Representantenes hus. Video/reporter: Vegard Kvaale. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld stemte 56 senatorer for at rettssaken mot Trump er i henhold til grunnloven, deriblant samtlige demokrater og seks republikanere. 44 republikanere stemte imot.

Det trengtes et enkelt flertall for å la saken fortsette. Dermed er det bare å benke seg ned når Demokratene starter sin opptil 16 timer lange riksrettsprosedyre onsdag.

Trumps forsvarsadvokater, med Bruce Castor i spissen, fokuserte i åpningsinnlegget på grunnlovsspørsmålet. De mener Trump ikke kan stilles for riksrett, nettopp fordi han ikke lenger er president – noe Demokratene argumenterte imot.

Men videre i innlegget mistet han fokus, og bare «bablet i vei», mener den republikanske senatoren John Cornyn.

- Jeg har sett mange advokater og mange argumenter, men dette var ikke en av de beste prestasjonene jeg har sett, sier han, ifølge New York Times.

CNN og CBS: Trump raste

Cornyn er ikke den eneste som reagerer. Den kjente amerikanske forsvarsadvokaten Alan Dershowitz refser Castors innlegg.

- Han la ikke fram noen argumenter. Jeg skjønner ikke hva han drev med, sier han til nyhetsmediet Newsmax, som befinner seg på ytre høyrefløy.

Han mener Castor brukte for mye tid på å «forsøke å sjarmere senatorene», ved å «snakke pent om dem», i stedet for å argumentere for at riksrettssaken kan være grunnlovsstridig.

Den republikanske senatoren Kevin Cramer betegner innsatsen som «dårlig planlagt».

PREGET: Demokraten Jamie Raskin, som leder aktoratet i riksrettssaken mot Donald Trump, var preget da han fortalte om sine egne opplevelser fra angrepet på Kongressen 6. januar. Noen dager i forveien ble han rammet av sitt livs største tragedie. Video: AP Vis mer

Selv skal den avgåtte presidenten ha vært svært misfornøyd med innsatsen til forsvaret, skriver CNN, som får opplyst av kilder at Trump var rasende over at Castor ikke fikk fram kjernen i saken deres.

- Flere kilder forteller meg at Trump hovedsakelig skrek da Castor la fram åpningsinnlegget, skriver CNNs Det hvite hus-korrespondent Kaitlan Collins på Twitter.

CBS News Washington D.C.-korrespondent Major Garrett melder om den samme «illsinte tonen».

Forsvarergruppen ble satt sammen for litt over ei uke siden, og det gikk dermed som ventet, sier en av kildene. Trumps allierte skal ha blitt forbløffet over at advokatene byttet taletid like før rettssaken startet, skriver CNN videre.

Castor, på sin side, mener innledningen gikk som planlagt.

- Jeg mener vi hadde en god dag, sa han etter seansen.

- Endret strategi

Castor la imidlertid tirsdag ikke skjul på at åpningsinnlegget til Demokratenes aktorat førte til at de måtte foreta endringer i siste liten.

- Jeg skal være ærlig og si at innlegget deres førte til at vi måtte endre strategien vår, fordi vi synes aktoratets presentasjon var vel gjennomført. Jeg vil at dere skal vite at vi har motargumenter for deres anklager, sa han.

Senatoren Cramer er enig i denne framstillingen. Han sier til CNN at Trumps forsvarsadvokater så ut til å bli «satt ut» av Demokratenes argumenter.

- Jeg tror det satt Castor ut av spill litt, for å være ærlig, sier han.

Jamie Raskin, aktoratets leder, startet innlegget med å fortelle at riksrettstiltalen mot Trump er basert på «kalde, harde fakta».

- Trumps advokater vil stanse rettssaken før noen bevis overhodet er lagt fram. Deres argument er at hvis du begår en handling som utløser en riksrettssak i dine siste uker som president, så gjør du det med straffrihet fra grunnloven. Du kommer unna med det, sa han.

Deretter la han fram en rekke videobevis fra stormingen av Kongressen 6. januar.

HISTORISK: Donald Trump er den første presidenten som må i riksrett to ganger. Slik kan han dømmes. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Argumenter, debatt og vitner

Nå som grunnlovsspørsmålet avgjort, vil riksrettsprosessen gi partene 16 timer hver til å presentere sine argumenter, og det vil legges til rette for debatt og innkalling av vitner, hvis partene ønsker det.

Demokratene vil starte sine presentasjoner klokka 18.00 onsdag norsk tid. Når de er ferdige, er det forsvaret sin tur til å presentere sine motforestillinger.

Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen.

For å dømme ham, trengs to tredeler flertall, altså 67 stemmer. Da må Demokratene, som har 50 seter i Senatet, få følge av minst 17 republikanere.

Et samlet ekspertkorps verden over har derfor allerede slått fast at Trump vil gå fri, med mindre noe dramatisk skjer under riksrettssaken.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer