CNN: Trump stoppet uttalelsen fra Det hvite hus om John McCain

Tvitret og spilte golf. Presidenten er uønsket i McCains begravelse.

I KRIG: Senator John McCain var i ordkrig med president Donald Trump fram til sin død. Trump har etter McCains bortgang nektet å hylle den tidligere krigshelten. Foto: NTB Scanpix
I KRIG: Senator John McCain var i ordkrig med president Donald Trump fram til sin død. Trump har etter McCains bortgang nektet å hylle den tidligere krigshelten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det hvite hus skal ha skrevet en uttalelse, etter at senator John McCains dødsfall ble kjent, men denne ble aldri publisert.

Dette bekrefter en kilde til CNN.

Lørdag døde tidligere presidentkandidat og Arizona-senator John McCain av aggressiv hjernesvulst. I åra før hans bortgang var livet preget av konflikten med president Donald Trump.

Stoppet uttalelse

Flere av stabsmedlemmene i Det hvite hus trodde den offisielle uttalelsen skulle slippes i forbindelse med senatorens dødsfall.

Men presidenten tilbrakte søndagen på golfbanen i Virginia. Uttalelsen ble aldri seint ut ifølge CNNs kilde.

Det ble heller ikke lagt planer for en offentlig uttalelse på tv om senatorens bortgang, selv om dette er forventet fra USAs president.

Tvitret i stedet

Ifølge The Washington Post fikk Trump råd fra sine rådgivere om å komme med en offisiell uttalelse, men Trump ønsket ikke å hylle McCain for hans helteinnsats eller for alle hans år i tjeneste for USA.

I stedet fortalte Trump sine rådgivere at han ville poste en Tweet.

Da det fredag ble kjent at McCain avbrøt kreftbehandlingen, var beskjeden fra Det hvite hus at Trump ikke ville uttale seg om senatoren før hans bortgang.

- Min dypeste sympati og respekt går til senator John McCains familie. Våre hjerter og bønner er med dere! skrev presidenten på Twitter natt til søndag.

Tweeten nevnte ikke McCains militærtjeneste eller hans arbeid i senatet. Den inkluderte heller ingen hyllest til den avdøde republikaneren.

Før han satte kursen mot golfbanen tvitret presidenten også om aksjemarkedet og kritiserte mediene.

Ville hylle McCain

En annen kilde som er kjent med saken, har også uttalt til CNN at det har vært planer om en mer omfattende hyllest av McCain enn twittermeldingen fra presidenten.

NEKTER Å UNNSKYLDE: Donald Trump er slengte med leppa til tidligere presidentkandidat John McCain i 2015. Video: NTB Reuters Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Ifølge CNNs kilde skal stabssjefen i Det hvite hus, John Kelly, pressesekretær Sarah Sanders og andre stabsmedlemmer oppfordret Trump til å slippe en offisiell uttalelse der McCain ble kalt en «helt» og gitt ham en hyllest for hans tjeneste for USA.

Ifølge The Guardian publiserte imidlertid USAs visepresident Mike Pence en kondolanse fra seg selv og sin kone Karen på Twitter hvor han hyllet McCain:

«Karen og jeg sender våre dypeste kondolanser til Cindy og familien McCain etter senator John McCains bortgang. Vi hedrer hans livslange engasjement for USA i vårt militære og offentlige liv. Hans familie og venner er i våre bønner. Gud velsigne John McCain».

Trump ikke velkommen i begravelsen

For noen måneder siden ble det kjent at McCain ikke ønsket at Trump skulle få noen invitasjon til begravelsen. Ønsket forble uendret fram til hans død.

I stedet er George W. Bush og Barack Obama invitert til å snakke i begravelsen som vil finne sted Maryland.

Både Bush og Obama har hyllet McCain offentlig etter at hans bortgang ble kjent.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

Krigen som har pågått mellom Trump og McCain startet under den republikanske nominasjonskampen i 2015.

- Han ble en krigshelt fordi han ble fanget. Jeg liker folk som ikke ble fanget. Ok? Jeg hater å fortelle deg det. Han er en krigshelt fordi han ble tatt. Ok, du kan få … Jeg tror kanskje at han er en krigshelt, sa Trump om McCain juli samme år.

Stikk mot Trump

I 1967 skal McCain ha blitt skutt ned i et bombefly og styrtet i en innsjø midt i Hanoi.

Etter hvert skal en gruppe vietnamesere ha reddet piloten i land og gitt ham kraftig juling, ifølge det amerikanske magasinet Rolling Stone.

Under torturavhør skal armene hans ha blitt brukket gjentatte ganger, noe som angivelig er grunnen til at han i ettertid ikke klarte å løfte dem over skulderhøyde.

McCains stemme ble avgjørende da senatet stemte mot forslaget om å skrote deler av helsereformen Obamacare. I utgangspunktet hadde republikanerne flertallet på sin side, men ble stoppet da McCain og to andre fra partiet vendte seg mot presidenten.

Ifølge Washington Post tilga ikke Trump ham for det.

Forrige måned kom McCain med sitt siste stikk mot presidenten. Det skjedde i etterkant av Trumps kaosturné i Europa, hvor han under en pressekonferanse med Vladimir Putin ble kritisert for å si at han «ikke ser noen grunn til at Russland ville være ansvarlig» for å ha blandet seg i presidentvalget i 2016.

- Dagens pressekonferanse i Helsinki var en av de mest skandaløse opptredenene fra en amerikansk president noensinne, uttalte McCain.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer