Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CNN: - Russland har kompromitterende personlig informasjon om Trump

Skal ha presentert påstandene for Obama og Trump.

RUSSLAND-TRØBBEL: Ifølge CNN skal etterretningsrapporter vise at Russland har kompromitterende informasjon om Donald Trump. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix
RUSSLAND-TRØBBEL: Ifølge CNN skal etterretningsrapporter vise at Russland har kompromitterende informasjon om Donald Trump. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har Russland forsøkt å påvirke det amerikanske valget? Hvem stod bak hackingen av Det demokratiske partiet?

Den siste tiden har amerikansk etterretning gitt sine svar på hvem de mener står bak. De peker på Russland og anklagene går helt opp til president Vladimir Putin.

Russerne skal ha forsøkt å påvirke valget slik at Donald Trump vant.

Kompromitterende informasjon

Men nå kommer CNN med påstander som er minst like oppsiktsvekkende.

Ifølge dem skal et to siders sammendrag, som var en del av et klassifisert dokument som ble presentert for president Barack Obama og påtroppende president Donald Trump i forrige uke, inneholde påstander om at russiske tjenestemenn hevder å ha kompromitterende personlig og finansiell informasjon om Trump.

Det to siders sammendraget var en del av rapporten som omhandlet Russlands påvirkning av det amerikanske valget.

En del av påstandene skal ha kommet fra britisk etterretning, som amerikanerne har stor tiltro til.

Uverifisert

Ifølge CNN etterforsker nå FBI om det er noe sannhet i påstandene, som hovedsaklig skal komme fra russiske kilder.

Så langt har de ikke lyktes i å bekrefte viktige detaljer.

CNN har fått bekreftet fra flere kilder at grunnen til at påstandene om russernes tilgang til kompromitterende opplysninger skal ha blitt inkludert i dokumentet som ble presentert for Obama og Trump, skal være at de ønsker å gjøre Trump oppmerksom på at slike påstander sirkulerer hos etterretningsbyråer.

Donald Trump kaller det hele «falske nyheter» og en «total politisk heksejakt».

Russerne skal også ha samlet informasjon som kunne skade både Demokratene og Republikanerne i valgkampen, men de skal bare ha offentliggjort informasjon som skadet Hillary Clinton og Demokratene.

Informasjonsutveksling

I det to siders sammendraget påstås det også at det har vært en kontinuerlig informasjonsutveksling mellom medlemmer av Trumps støtteapparat og mellommenn for den russiske regjeringen under valgkampen.

Ifølge The Guardian skal FBI i sommer ha gått rettens vei for å få lov til å overvåke fire medlemmer av Trumps apparat, som de mistenkte for uregelmessig kontakt med russiske tjenestemenn.

De fikk nei, og retten ba FBI etterforskere om å snevre inn sitt fokus.

Sammendraget på to sider stammer fra en 35 siders notatsamling. Mannen bak notatene skal være en tidligere MI6-agent, som var stasjonert i Russland på 90-tallet og som innledningsvis ble finansiert av Trumps motstandere i Det republikanske partiet.

Da det ble klart at Trump ble deres presidentkandidat, skal gruppere og donorer knytter til Hillary Clinton ha finansiert ytterligere undersøkelser.

CNN sier de har fått bekreftet at sammendraget var en del av dokumentene som ble presentert for Trump og Obama, men de vet ikke om det ble diskutert under møtet.

Notatene skal ha begynt å sirkulere allerede i høst, og de skal ha vært godt kjent for politikere og journalister i Washington, skriver New York Times.

De legger til at de ikke har lyktes i å bekrefte påstandene, noe heller ikke etterretningsmyndighetene eller andre nyhetsmedier har lyktes i.

Russland forsøker å påvirke valg

- Russland har forsøkt å påvirke valg i flere dusin land.

Det var konklusjonen til James Clapper, direktør for USAs etterretningsfellesskap, i en senathøring om de angivelige russiske hackerangrepene rettet mot det amerikanske valget.

Tirsdag kveld redegjorde Clapper og toppsjefene i CIA, FBI og NSA for sin slående rapport som hevder at Russland aktivt forsøkte å underminere den amerikanske valgkampen, blant annet ved å hacke Det demokratiske partiet.

Også Republikanerne skal ha blitt forsøkt hacket, men forsøket skal ha mislyktes.

Én av hovedkonklusjonene i den offentlige utgaven av etterretningsrapporten er at russisk cyberaktivitet, deriblant hacking, har økt i omfang og aggressivitet de siste årene. Clapper hevdet under høringen at Russland satt aktiviteten i høygir rett etter sommeren.

- Vladimir Putin skal ha fått en preferanse for Trump litt etter sommeren, sa Clapper til etterretningskomiteen.

- Før det anså russerne Trump som en «håpløs» kandidat («fringe candidate» på engelsk, journ. anm.), la Clapper til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media