Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn blant de døde

CNN: IS har henrettet 284 gutter og menn

Skal ha benyttet bulldoser for å dumpe likene i stor massegrav. 

KOALISJON: Peshmerga-styrker øst for Mosul, på vei inn i kamper om å ta over byen fra IS. Bildet er tatt 17. oktober. Titusener av irakiske regjeringssoldater, sjiamuslimske militssoldater, sunnimuslimske stammekrigere og kurdiske militssoldater deltar også i offensiven. Foto: REUTERS/Azad Lashkari
KOALISJON: Peshmerga-styrker øst for Mosul, på vei inn i kamper om å ta over byen fra IS. Bildet er tatt 17. oktober. Titusener av irakiske regjeringssoldater, sjiamuslimske militssoldater, sunnimuslimske stammekrigere og kurdiske militssoldater deltar også i offensiven. Foto: REUTERS/Azad Lashkari Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorgruppa IS skal ha henrettet 284 gutter og menn i den irakiske byen Mosul de siste dagene.

Dette melder CNN, som støtter seg på irakiske etterretningskilder. Henrettelsene skal ha funnet sted torsdag og fredag.

En koalisjon har omringet storbyen Mosul i det nordlige Irak og forsøker å presse IS ut. CNN skriver at terroristorganisasjonen benyttet en bulldoser for å samle de døde menneskene i én stor massegrav. Noen av ofrene skal ha vært barn, og samtlige 284 ble skutt.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Al Hussein, uttrykket nylig bekymring over at IS på mandag tok rundt 550 familier fra landsbyer rundt Mosul til fange.

Menneskelige skjold

Flere meldinger hevdet at familiene skulle brukes som menneskelige skjold i møte med koalisjonen som var på vei mot Mosul, for å unngå luftangrep mot byen.

- Vi er svært bekymret over rapportene som sier at IS bruker sivile som menneskelige skjold i og rundt Mosul, mens den irakiske hæren rykker nærmere. Det kan føre til sivile tap, sier FNs Zeid Ra'ad Al Hussein, ifølge New York Daily News.

Bare noen tusen innbyggere har klart å flykte, mens andre har forskanset seg i sine hjem i påvente av at kampene skal starte i den IS-kontrollerte storbyen.

Til nå har irakiske regjeringsstyrker og milits tatt kontroll over landsbyer utenfor Mosul.

FN har også mottatt rapporter om at sivile som motsetter seg IS blir skutt og drept, ifølge Al Hussein.

Titusener av irakiske regjeringssoldater, sjiamuslimske militssoldater, sunnimuslimske stammekrigere og kurdiske militssoldater deltar i offensiven, som støttes av den amerikanskledede koalisjonen.

Én million på flukt

For to dager siden kom meldinger om at flere IS-ledere nå har rømt Mosul.

- Vår melding til IS er at deres ledere forlater dem. Vi har observert bevegelser ut av Mosul, sa generalmajor Gary Volesky i den amerikanske hæren på onsdag.

Volesky spådde at utenlandske krigere som har kjempet på vegne av IS kommer til å utgjøre mesteparten av de gjenværende jihadistene i byen, og at de ikke har muligheter til å dra noe annet sted. Rundt 5000 IS-soldater skal fortsatt være igjen i byen.

Storbyen Mosul hadde tidligere 2,5 millioner innbyggere, hvorav flertallet var sunnimuslimer. Anslaget over dagens innbyggertall varierer fra 600.000 til 1,5 millioner, ifølge NTB. Det antas at urolighetene i det nordlige Irak kan sende så mange som én million mennesker på flukt neste år. Flere tusen av disse ventes å finne veien til Norge.

KAMPER: Mosul, nord i Irak, er gjenstand for en stor menneskelig tragedie. 
KAMPER: Mosul, nord i Irak, er gjenstand for en stor menneskelig tragedie.  Vis mer

Angrep andre steder

I går ettermiddag kom meldinger om at IS tok ansvaret for angrep mot flere regjeringsbygg i den kurdiske byen Kirkuk. Minst 19 mennesker ble drept i angrepet, ifølge BBC. 12 IS-krigere skal også ha mistet livet i angrepet.

- På grunn av den pågående operasjonen i Mosul, ønsker IS å skape problemer andre steder i landet for at de skal trekke styrkene sine bort fra Mosul. I tillegg ønsker de at IS-angrep andre steder vil få opp moralen til IS i Mosul, sier fortalte Kirkut-guvernør Najm al-Din Karim til BBC.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!