Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CNN: Trump vil be Kongressen, ikke Mexico, om å betale for muren

Helomvending fra den kommende presidenten?

MONEY, MONEY, MONEY: Hvem skal betale for muren? USA eller Mexico? Donald Trump jobber nå med å finne ut hvordan han skal finansiere muren mellom USA og Mexico. Foto: AP Photo /Evan Vucci / NTB scanpix
MONEY, MONEY, MONEY: Hvem skal betale for muren? USA eller Mexico? Donald Trump jobber nå med å finne ut hvordan han skal finansiere muren mellom USA og Mexico. Foto: AP Photo /Evan Vucci / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjennom hele presidentvalget var en av Donald Trumps klareste standpunkter at han ønsker å bygge en mur mellom USA og Mexico, en mur han mener Mexico må betale for.

Minst like klar har mexicanerne vært på at det er uaktuelt for dem å finansiere murbyggingen.

- På starten av samtalen med Donald Trump gjorde jeg det klart at Mexico ikke vil betale for muren, skrev Mexicos president Enrique Peña Nieto på Twitter etter at de to møttes i september.

VIL KJEMPE: Aleida Garcia bor rett ved Rio Grande, en elv som skiller USA og Mexico. Hun vil kjempe med nebb og klør for at muren ikke blir bygget. Video: AP/ NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer

Kostbar mur

Muren skal, ifølge Trump, ha en prislapp på 83-100 milliarder kroner, men både BBC og Washington Post mener anslaget er altfor lavt.

Sistnevnte mener at den reelle prislappen på muren vil være på i overkant av 208 milliarder kroner.

Trump har uansett, gjennom hele valgkampen og etter at han ble valgt, holdt fast ved at han vil bygge en mur. Det har vært et av punktene i hans innvandringspolitiske plattform.

Snur?

Men kanskje har Donald Trump og hans rådgivere funnet ut at det å få Mexico til å bla opp kan bli en vanskelig, for ikke si umulig, nøtt å løse.

Ifølge kilder CNN har vært i kontakt med har Trump signalisert til republikanske kongressledere at han kan komme til å be Kongressen om å bevilge pengene allerede så tidlig som i april i år.

Trump-teamet mener de har fullmakt til å bygge muren gjennom en lov som ble vedtatt under Bush i 2006, slik at de ikke trenger å fremme et eget lovforslag om oppføring av en ny stor mur.

Men muren må finansieres.

Og det ønsker de å få Kongressens hjelp til.

- Ved å finansiere fullmakten som ble gitt for et tiår siden kan vi starte prosessen med å innfri Trumps valgløfte om å sikre grensa, sier Luke Messer, republikansk kongressmedlem fra Indiana.

Riktignok har Trump også sagt i valgkampen at Mexico kan tilbakebetale USA i stedet for å finansiere muren fra dag én, men Mexico har så langt ikke gitt noen signaler som tyder på at de vil være betale hverken nå eller senere.

Dermed kan regningen gå til amerikanske skattebetalere.

Så langt er ingen endelig avgjørelse tatt om hvordan muren skal finansieres.

Alternativ finansiering

Donald Trump har tidligere lansert alternative forslag til finansiering.

På lista står både økt pris på visumsøknader, høyere avgift ved grensepassering og øke tariffen på handel.

På spørsmål om disse finansieringsalternativene er realisitiske, har Trump svart følgende, ifølge BBC:

- Dette er realistisk hvis man vet noe om forhandlinger. Men hvis du har en gjeng med klovner som skal gjøre forhandlingene, så er det ikke realistisk

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling