MOSUL: CNNs journalist Arwa Damon og fotograf Brice Laine fulgte irakiske styrker i kampen om Mosul da de ble angrepet av IS-soldater. Soldatene og CNN var omringet i 28 timer før de fikk forsterkninger og klarte å komme seg ut levende. Video: CNN Vis mer

KRIGEN MOT IS:

CNNs reporter fanget i dødelig IS-angrep i Mosul

- Dette er ikke et område som de irakiske soldatene kjenner. Fienden gjør det, sier CNN-reporter Arwa Damon. Så smeller det. Fra alle kanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har irakiske og kurdiske styrker sakte, men sikkert beveget seg mot Mosul, hvor målet er å bli kvitt terrorgruppa IS. Jo nærmere millionbyen, jo vanskeligere blir kampen, noe CNNs to utsendte fikk merke på kroppen.

Den erfarne krigskorrespondenten i CNN, Arwa Damon, og fotojournalisten Brice Laine ble med den irakiske hæren mot Mosul. Det ble 28 nervepirrende timer, der soldatene og CNN-teamet ble omringet og filmet av IS-styrker.

I fiendeland

Her er hennes fortelling om de grusomme timene, som på nært hold gir et lite innblikk i hvor vanskelig det er å være i en krigssone:

I SKUDDLINJA: CNNs jounalist Arwa Damon var fanget inne i Mosul i 28 timer. Foto: CNN.
I SKUDDLINJA: CNNs jounalist Arwa Damon var fanget inne i Mosul i 28 timer. Foto: CNN. Vis mer

- Dette er ikke et område som de irakiske soldatene kjenner. Men fienden gjør det. De har snikskyttere på taket, i tillegg til at de skyter raketter mot følget vårt. De skyter fra områder der sivile mennesker er, så det er nesten umulig å skyte tilbake, forklarer Damon.

Hun og kollegaen sitter i en skuddsikker Humvee sammen med en gruppe irakiske soldater. Det skytes utenfor. Gatene blir trangere og trangere.

Umulig å skille sivil og IS-kriger

Umm Al'aa (40) ble gravid etter å ha blitt voldtatt av IS-soldat i Irak. Hun forteller sin rystende historie etter 18 måneder i fangenskap. Vis mer

For å kunne frigjøre Mosul fra IS, må soldatene inn i områder der det bor sivile irakere. Barn, kvinner og gamle. Uskyldige mennesker som aldri har bedt om å få verken IS-krigere eller den irakiske hæren på besøk.

- Dette vil bli en helt annen kamp. Sivile vifter med hvite flagg, og veiene blir smalere, sier Damon.

Det skytes utenfor bilene og stridsvognene med den irakiske hæren og CNN-teamet. «Ser du den mannen med RPG der? Se den gule bilen!», sier en soldat. Situasjonen blir stadig mer uoversiktlig. Utenfor vinduene er folk som både kan være sivile med hvite flagg, men også potensielle og selvmordsbombere.

- Det er vanskelig å skyte siden det er sivile her. Vi er på IS-grunn, og det er klart markert, sier journalisten og viser til grafitti på de grå murveggene.

ET STERKT ØYEBLIKK: Her blir ei ung jente reddet i sikkerhet fra IS. Det sterke øyeblikket ble fanget på kamera. Video: Twitter/Rudaw via Storyful Vis mer

- Hjerteskjærende

Kortesjen kjører gjennom smale gater. Korrespondent Damon beskriver soldatenes nervøse ansikt, som viser stundens alvor.

- Hver bil og hver søppelkasse kan være en bombe. Det er hjerteskjærende at familier fremdeles er her, sier hun.

De irakiske soldatene stopper og Damon går ut. Møter krigens redsler.

- Min kone er her, men hun er redd, sier en mann.

CNN blir med dem inn i huset. Der er også en 19 år gammel kvinne. Hun gråter. Er redd for faren sin: «Hun har ikke andre enn han», forteller hun.

Lillebroren sitter i en krok. Er paralysert med frykt og har tårer i øyekroken.

Løper i frykt

De går ut i gatene igjen. En gammel mann kommer løpende ut av en bil. Det skytes rundt ham, men han bare springer videre, mot kamera. Så ligger han på bakken. Soldater kommer til og drar mannen ut av skuddsonen. Han er en sivil person, ingen kriger. Men nå er han alvorlig skadd etter å ha blitt skutt.

- En uskyldig taxisjåfør, så det ut til. På feil sted, til feil tid, sier journalisten kort.

Mannen dør like foran dem. Pakkes inn i et stort og tykt teppe.

Det skytes kontinuerlig. De irakiske styrkene står stille, og skyter mot IS. Midt i kampene kommer en eldre mann ut med et brett med te- eller kaffekopper, som han gir til den irakiske hæren. Like nedi gata hilser en soldat på en mann og en baby, som står i døråpningen og ser på kampene.

- Midt i kaoset dukker medmenneskeligheten opp, kommenterer journalisten.

Omringet

ENDELIG: Etter to år under terrorgruppa IS sitt jerngrep, er byen Al Fazliya, som ligger 20 kilometer unna Mosul, endelig fri. Det feires. Video: CNN Vis mer

Kortesjen kjører videre. De blir beskutt av snikskyttere, men klarer seg foreløpig, siden de sitter i skuddsikre biler og stridsvogner. Så høres et smell. En selvmordsaksjonist sprengte seg i en bil like bak dem. Det siver røyk inn i den skuddsikre bilen. Så høres enda et bra: Nok en bil er sprengt i lufta like ved følget.

Enda en eksplosjon. Et voldsomt brak og flammer stiger opp foran kortesjen, som nå er omringet på alle kanter. Kjøretøyet CNN sitter i blir truffet.

- Åpne døra, sier en.

Skadd fotograf

Soldatene og CNN-crewet går ut. Smyger seg rundt i den smale gata. Det skytes rundt dem, men ingen vet helt fra hvor. Følget går inn i et hus like ved. Her er en livredd familie, skadde soldater og CNN. Fotograf Brice Laine har et lite sår i hode, som det renner blod fra.

IS har klart å ødelegge nesten alle kjøretøyene i kortesjen. Bare tre av bilene fungerer fortsatt, ifølge journalist Damon.

- De har bedt om forsterkninger, men det har gått en time og ingen har kommet. De har ikke engang kjøretøyer nok til å få sine egne skadde ut, konstaterer den erfarne krigskorrespondent Damon.

Filmes av IS

CNN og soldatene de er med, kommer seg ingen vei. De er omringet av IS på alle kanter. Samtidig sender IS videoer ut av det pågående angrepet. De filmer også huset der soldatene og CNN befinner seg i, og er altså like over gata.

Ute begynner det å bli mørkt. Frontlinja er rett utenfor huset, der CNN, en vettskremt familie og soldatene gjemmer seg.

- Vi er nødt til å dra, men hver gang vi forsøker, tvinger skudd oss tilbake, sier CNNs utsendte korrespondent.

Fortsetter

- Det er fullstendig kaos og forferdelig skremmende. Vi er nødt til å komme oss inn i en Humvee fem skritt unna. Nå løper vi ut, sier hun.

Det skytes rundt dem, men de klarer å komme seg inn i bilen. Men så dukker et nytt problem opp: Alle de ødelagte kjøretøyene som er rundt dem i den trange gata. De kjører sakte. Fram og tilbake mellom ødelagte kjøretøyer. Utenfor bilen er det mørkt. Og du hører skudd.

- En lang og grusom natt følger, sier Damon.

Mens IS filmer åstedet de akkurat forlot.

TUNNELL: I en tunnell under en moske i en landsby 20 km nord for Mosul bodde IS-krigerne. IS-krigerne ble funnet og drept av kurdiske Peshmerga-styrker. Video: Rudaw Vis mer

- Fremdeles i live

- Det er grålysning, og vi er fremdeles i live. Vi er sammen med mer enn et dusin sårede soldater, sier hun.

Bare seks av soldatene er uskadd, og de begynner å gå tomme for ammunisjon.

- Det er gått mer enn 20 timer siden vi ringte og ba om forsterkninger etter at vi ble omringet. Vi venter fortsatt, sier hun.

Utenfor høres skudd. Soldatene som er med dem er utslitt, men gir ikke opp. De vet at de er nødt til å klare seg på egenhånd. En soldat går på taket av huset de nå skjuler seg i, for å speide etter IS-krigere. Irakerne gjør seg klare for angrepet de vet kommer.

Så hører og ser de en kvinne gråte av sorg. Noen er blitt skutt like ved huset hvor CNN og soldatene gjemmer seg. Så bryter nye og kraftige kamper ut. Du hører barn og andre gråte.

- IS omringer huset, sier reporteren tørt.

- Jeg vil ikke dø

En skadd soldat hinker ned trappa. Med våpen i hånd, gjør han seg klar for kamp. Hans venstre fot er skadd. En granat lander i bakgården. Flere skudd og hinkende og skadde soldater vises.

Så blir den ene veggen av huset ødelagt i et flyangrep. Familien som også er i huset gjemmer seg under trappa.

- En av gutten gråter: Jeg vil ikke dø.

Kamp knapt i gang

Ett par timer går.

- De er her, sier en soldat til CNNs Daman.

Soldaten synes rolig. Smiler. En gruppe soldater er kommet dem til unnsetning, og de kjører sammen mot trygghet, bare noen kilometere unna.

- Vi er heldige. Vi kan dra fra krigssonen. Disse mennene er nødt til å dra tilbake. Kampen om Mosul har bare såvidt startet, avslutter Arwa Damon.