CNN-PROFIL: I 26 år jobbet 83 år gamle Larry King for CNN og ble en av deres aller største profiler. I dag snakket han om falske nyheter under Starmus-festivalen i Trondheim. Foto: Max Alexander / Starmus
CNN-PROFIL: I 26 år jobbet 83 år gamle Larry King for CNN og ble en av deres aller største profiler. I dag snakket han om falske nyheter under Starmus-festivalen i Trondheim. Foto: Max Alexander / StarmusVis mer

Vitenskapsfestivalen Starmus:

CNNs største profil til Haakon og Mette-Marit: - Jeg er «the King»

Han var en av CNNs mest populære programledere i 26 år. I dag var Larry King i Trondheim for å snakke om falske nyheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Tusen takk, sa Larry King, én av USAs største medieprofiler gjennom tidende da han gikk på scenen i Trondheim spektrum under Starmus-festivalen i ettermiddag.

På første rad satt kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit og ventet spent på mannen som har gjort mer enn 60 000 intervjuer i løpet av sin snart 60 år lange journalistkarriere, kom til å si.

- Deres kongelige høyheter, husk, jeg er «the King», åpnet King til latter fra publikum, kronprinsparet inkludert.

Falske nyheter

King er kanskje særlig kjent for sitt timeslange intervjuprogram hos TV-giganten CNN, en arbeidsgiver han forlot i 2010. Han skulle snakke om «post-truth»-æraen og falske nyheter i samtale med Starmus-grunnleggeren Garik Israelian.

Raskt vedgikk den 175 centimeter høye CNN-giganten at det er et tema han vet lite om.

- Falske nyheter er nytt for meg. Jeg har vel aldri opplevd eller sett falske nyheter, sa King, og la seinere til:

KRONPRINSPARET: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fikk beskjed om hvem som var kongen, nemlig Larry King. Av Larry King selv. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix
KRONPRINSPARET: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fikk beskjed om hvem som var kongen, nemlig Larry King. Av Larry King selv. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg jobbet i CNN i 26 år. Jeg hørte aldri noen legge noen plot om å ta noen. Jeg hørte aldri noen som sa de bevisst ville ljuge på lufta.

Han betviler imidlertid ikke at falske nyheter eksisterer, og innser at det også er en fare for samfunnet.

- Hvordan vet vi hva som er rett i en verden med falske nyheter, var et retorisk spørsmal han stilte seg selv og publikummet.

- Nesten galskap

Det han imidlertid har observert er at mediemangfoldet i USA har vokst enormt i størrelse gjennom hans lange karriere som TV- og radioprogramleder.

- Den største faren med det ... jeg stiller meg ofte spørsmålene: «kan vi få for mye informasjon» og «var vi bedre tjent da det bare var fire kanaler». Nå når alle kan være journalister og alle kan dele informasjon ... det er som om de innlagte har tatt over galehuset, sa King.

- Teknologien er fantastisk, men menneskeheten har ikke holdt tritt med teknologien. Teknologien er for langt foran oss til at helt klarer å forstå hva som skjer, la han til.

Den massive informasjonsbølgen King snakket om, har og vil fortsette å gjøre utslag i hvordan folk oppfatter nyheter man før ville ha blitt opprørt av, mener King.

- Vi blir immune mot ting. Hvis jeg forteller deg at det hadde vært et terrorangrep i Brasil ... ok. Nå hva?

- Det er nesten galskap, sier King.

- Jeg driver folk til vanvidd

Under seansen fikk King også tid til å reflektere over sin egen karriere som journalist, en karriere han mener er fundamentert i hans naturlige nysgjerrighet. Formatet han fikk utløp for nysgjerrigheten sin, eksisterer imidlertid ikke lenger, mener han.

- Jeg ser ingen meg på TV lenger. Den TV-æraen, med timeslange intervjuer, er dessverre borte. Jeg brukte å lage et fem timer langt radioprogram. Jeg kunne intervjue folk i tre timer. Det var fordi jeg var nysgjerrig, sa King.

Fullstendig klar over at det kunne irritere, fortalte han også.

- Du vil ikke sitte ved siden av meg på et fly. Jeg driver folk til vanvidd.