Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CO2-bom gir prisfall på strøm

Feilberegning ga for høye strømpriser i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spotprisen på strøm gikk kraftig ned i går, etter at flere EU-land lekket rapporter om lave nasjonale utslipp. Og resultatet lot ikke vente på seg. Dette skyldfes en regnefeil på CO2-anslag, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Over natta falt engros-prisen med nærmere 20 prosent, og dermed kan forbrukerne glede seg til strømleverandørene følger etter. Faller forbrukerprisene like mye vil det tilsvare en årlig besparelse for en normal familie på rundt 1500 kroner.

Årsaken skyldes at en feilberegning av CO2-utslipp i EU. Utslippene viser seg å bli lavere enn ventet, og det betyr at det blir billigere å kjøpe såkalte kvoter for utslipp av CO2. Da blir det billigere å produsere kullkraft, og da blir norsk vannkraft også billigere.

Komplisert årsak

EU har sette en øvre grense for hva som kan slippes ut av CO2. EU-statenes organer for luftkvalitet setter disse grensene, og ethvert konsern som overskrider sin CO2-kvote kan kjøpe nye kvoter fra konsern som klarer å holde seg innenfor grensene. EU har satt opp en børs for kjøp og salg av disse kvotene, og det handles i euro per tonn CO2. Over natta falt prisen på disse kvotene fra 30 til under 20 euro.

Tanken er at bedrifter som ikke forurenser, kan tjene penger på å selge sine kvoter til andre bedrifter. Dermed har alle bedrifter i utgangspunktet et incentiv til å slippe ut mindre mengder skadelige stoffer.

Men nå har det vist seg at statenes innmeldte utslipp har vært i overkant negative. Så langt har alle rapporter fra EU-landene rapportert dramatisk lavere utslipp enn forventet. For eksempel lå Estland 25 prosent under sitt forventede resultat, Nederland 8 prosent under.

Dermed raser prisene på CO2-kvoter, og det blir billigere å produsere kullkraft. For forbrukerne vil det også medføre lavere priser på strømmen i uttakene hjemme.

CO2-BOM: EU-landenes anslag på forventede utslipp er altfor lave. Dermed vil strømprisen falle. Illustrasjonsfoto: Scanpix
CO2-BOM: EU-landenes anslag på forventede utslipp er altfor lave. Dermed vil strømprisen falle. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Nye priser neste uke

- Markedet forventet at det skulle være et underskudd på CO2-kvoter, det har gjort at prisen på disse kvotene har vært høy. Så har det kommet informasjon om at det ikke har vært så stort underskudd som forventet, sier Karen Onsager, informasjonssjef i Hafslund.

- Vi kommer med nye priser i neste uke, og da er det sterke signaler om at prisen går ned. CO2-kvotene virker direkte inn på strømprisen, og vi kommer til å følge markedet, sier Onsager.

Men allerede i går meldte dn.no at de lave utslippene var et resultat av at medlemsstatene har rapportert altfor høye utslipp, slik at de ville kunne slippe ut som vanlig, og samtidig tjene penger på å selge sine overflødige kvoter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling