CO2 i atmosfæren øker raskere enn ventet

CO2-nivået i atmosfæren øker mye raskere enn ventet, samtidig som naturlige CO2-lagre som skogen og verdenshavene tar opp stadig mindre av drivhusgassene, viser ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CO2-nivået i atmosfæren er 35 prosent høyere enn i 1990 på grunn av økende utslipp i utviklingslandene og mindre kapasitet i de naturlige lagrene. Det er en mye raskere vekstrate enn ventet, heter det i en studie som er utarbeidet av East Anglia-universitetet, Global Carbon Project og British Antarctic Survey.

De nye funnene viser at verden ikke har greid å begrense utslippene og de forventede konsekvensene, sier fysikeren Corinne Le Quere ved East Anglia-universitetet.

Studien viser at spådommene om utslipp som ble laget på 90-tallet, har undervurdert mengden av drivhusgassutslipp med mellom 4 og 17 prosent, noe som først og fremst skyldes økende økonomisk vekst i den tredje verden.

Mens i-landene har forbedret energieffektiviteten, bruker utviklingslandene i økende grad kull som energikilde, ifølge Le Quere.

Økende CO2-nivå i atmosfæren er ikke uventet, men det er årsakene, spesielt det at naturlige lagre ikke greier å ta opp så mye CO2 som før.

Mens de naturlige lagrene for 50 år siden absorberte 600 kilo for hvert tonn CO2 som slippes ut, greier de i dag bare å ta unna 550 kilo, og mengden synker, ifølge Pep Canadell i Global Carbon Project.

Det som er mest sjokkerende er reduksjonen i verdenshavenes evne til å ta opp og lagre CO2, sier Alen Robock ved Rutgers-universitetet.

Nesten 10 milliarder tonn CO2 ble sluppet ut over hele verden i 2006, 35 prosent mer enn i 1990, ifølge studien.

CO2-BOMBE: Kullkraftverket Staudinger i Grosskrotzenburg i Tyskland. Foto: SCANPIX
CO2-BOMBE: Kullkraftverket Staudinger i Grosskrotzenburg i Tyskland. Foto: SCANPIX Vis mer

I henhold til Kyoto-protokollen skulle mengden CO2 til atmosfæren reduseres med 5 prosent under 1990-nivået innen 2012.

(NTB)