CO2 i atmosfæren øker raskere enn ventet

CO2-nivået i atmosfæren øker mye raskere enn ventet, samtidig som naturlige CO2-lagre som skogen og verdenshavene tar opp stadig mindre av drivhusgassene, viser ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

CO2-nivået i atmosfæren er 35 prosent høyere enn i 1990 på grunn av økende utslipp i utviklingslandene og mindre kapasitet i de naturlige lagrene. Det er en mye raskere vekstrate enn ventet, heter det i en studie som er utarbeidet av East Anglia-universitetet, Global Carbon Project og British Antarctic Survey.

De nye funnene viser at verden ikke har greid å begrense utslippene og de forventede konsekvensene, sier fysikeren Corinne Le Quere ved East Anglia-universitetet.

Studien viser at spådommene om utslipp som ble laget på 90-tallet, har undervurdert mengden av drivhusgassutslipp med mellom 4 og 17 prosent, noe som først og fremst skyldes økende økonomisk vekst i den tredje verden.

Mens i-landene har forbedret energieffektiviteten, bruker utviklingslandene i økende grad kull som energikilde, ifølge Le Quere.

Økende CO2-nivå i atmosfæren er ikke uventet, men det er årsakene, spesielt det at naturlige lagre ikke greier å ta opp så mye CO2 som før.

Mens de naturlige lagrene for 50 år siden absorberte 600 kilo for hvert tonn CO2 som slippes ut, greier de i dag bare å ta unna 550 kilo, og mengden synker, ifølge Pep Canadell i Global Carbon Project.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer