CO2-nivået er høyere enn på 800 000 år

FN har lagt fram ny klimarapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nivået på de tre klimagassene karbondioksid (CO2), metan og lystgass i atmosfæren er det høyeste på minst 800.000 år, ifølge en rapport fra FNs klimapanel.

FNs klimapanel (IPCC) presenterte den siste og avsluttende delen av sin femte klimarapport i København søndag.

Alvorlige konsekvenserKlimaendringene er menneskeskapte og den globale oppvarmingen vil få alvorlige konsekvenser i framtiden om vi ikke handler nå, skriver forfatterne bak rapporten.

Budskapet er kjent fra tidligere rapporter fra panelet, men tonen er mer skjerpet denne gangen. I rapporten fremgår det at jordens gjennomsnittstemperatur har steget 0,85 grader siden 1880.

Uten nye klimatiltak vil jorden ved slutten av dette århundret kunne bli 3,7-4,8 grader varmere enn i førindustriell tid.

Haster for togradersmåletDersom vi skal nå togradersmålet, må vi handle raskt før muligheten forsvinner, understreket lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, under pressekonferansen søndag.

- For å ha en god sjanse til å holde oss under 2 grader, og til en håndterlig pris, må karbonutslippene våre minske med 40-70 prosent mellom 2010 og 2050, sier lederen for FNs klimapanel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer