Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CO2-nivået er høyere enn på 800 000 år

FN har lagt fram ny klimarapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nivået på de tre klimagassene karbondioksid (CO2), metan og lystgass i atmosfæren er det høyeste på minst 800.000 år, ifølge en rapport fra FNs klimapanel.

FNs klimapanel (IPCC) presenterte den siste og avsluttende delen av sin femte klimarapport i København søndag.

Alvorlige konsekvenser
Klimaendringene er menneskeskapte og den globale oppvarmingen vil få alvorlige konsekvenser i framtiden om vi ikke handler nå, skriver forfatterne bak rapporten.

Budskapet er kjent fra tidligere rapporter fra panelet, men tonen er mer skjerpet denne gangen. I rapporten fremgår det at jordens gjennomsnittstemperatur har steget 0,85 grader siden 1880.

Uten nye klimatiltak vil jorden ved slutten av dette århundret kunne bli 3,7-4,8 grader varmere enn i førindustriell tid.

Haster for togradersmålet
Dersom vi skal nå togradersmålet, må vi handle raskt før muligheten forsvinner, understreket lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, under pressekonferansen søndag.

- For å ha en god sjanse til å holde oss under 2 grader, og til en håndterlig pris, må karbonutslippene våre minske med 40-70 prosent mellom 2010 og 2050, sier lederen for FNs klimapanel.

Rapporten er ment som en overbyggende samlerapport, og tanken er at den skal fungere som et vitenskapelig kompass for verdens ledere når de samles i Paris neste høst. Der skal de meisle ut en ny klimaavtale for årene etter 2020.

(NTB)

Les resultatet fra de andre delrapportene:
• Del en: Klimapanelet er 95 prosent sikre på menneskeskapte klimaendringer
• Del en: Det koster å redde kloden

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media