CO2-utslipp på høyeste nivå noensinne

De globale CO2-utslippene er på sitt høyeste nivå noensinne etter at verden kom seg ut av finanskrisen i fjor, melder Det internasjonale energibyrået IEA.

CO2: Beregninger viser en økning i CO2-utslippene på 1,6 gigatonn. Det er den høyeste utslippsøkningen på ett år hittil. Her illustrert med et bilde fra Beijing. Foto: AFP/Frederic J. BROWN
CO2: Beregninger viser en økning i CO2-utslippene på 1,6 gigatonn. Det er den høyeste utslippsøkningen på ett år hittil. Her illustrert med et bilde fra Beijing. Foto: AFP/Frederic J. BROWN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge IEAs beregninger som avisa The Guardian har fått innsyn i, førte ny økonomisk vekst med seg en økning i CO2-utslippene på 1,6 gigatonn. Det er den høyeste utslippsøkningen på ett år hittil.

- Dette er så dårlige nyheter om utslipp som man kunne få, sier IEAs sjeføkonom Faith Birol til The Guardian.

- Det kommer til å bli ekstremt krevende å holde den globale temperaturøkningen under 2 grader. Utsiktene blir dårligere, sier han videre.

De fleste forskere mener en temperaturøkning på over 2 grader innebærer farlige klimaendringer.

IEA mener de årlige energirelaterte utslippene ikke bør overstige 32 gigatonn i 2020. Ifølge IEAs beregninger var utslippene i 2010 på 30,6 gigatonn, og rundt tre firedeler av økningen var i framvoksende økonomier.

Nicholas Stern ved London School of Economics, som har skrevet en viktig rapport om økonomien i forbindelse med klimaendringer, spår alvorlige konsekvenser om ikke utslippene bremses.

- Disse tallene viser at vi er tilbake til «business as usual». Ifølge beregningene innebærer dette en 50 prosents mulighet for at temperaturøkningen blir på 4 grader innen 2100.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer