Coca-Cola betaler rekorderstatning

Svarte arbeidere anmeldte Coca-Cola Company for diskriminering. Nå ser verdens største produsent av leskedrikker seg nødt til å betale 192.5 millioner dollar (1,8 milliarder kroner) i erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Coca-Cola innrømmer ikke å ha diskriminert arbeiderne, men valgte å punge ut for å få saken ut av verden og unngå et dårlig rykte.

- Coca-Cola er et verdensomspennende firma. De er overalt, og det siste de trenger er en sak med elemtenter av diskriminering. De selger til alle, sier Barings-analytiker Emanuel Goldman.

De om lag 2000 svarte arbeidere mente de ble snytt for lønn og forfremmelser og anmeldte Coca-Cola i 1999. De får 113 millioner av dollarene, nesten en halv million per hode. Resten går til framtidige lønnspålegg, endringer av arbeidsforholdene til folk som tilhører minoriteter og advokatene. En utenforstående kommisjon skal også ta en grundig kikk på Coca-Colas forhold til sine ansatte, og har fått myndighet til å gi selskapet bindende anbefalinger om hvordan forholdene skal være.

Forlikssummen er historiens største i en diskrimineringssak. Før nå ble den lite flatterende rekorden holdt av oljegiganten Texaco. Den ble satt i 1997 og var på 176,1 millioner dollar.

- Det dette gjør er å forbedre den praksisen som var tidligere. Noen gang skjer ting på en måte som ikke er meningen. Vi har gjort det svært klart at dette ikke aksepteres, sa Coca-Colas leder Douglas Daft på en pressekonferanse.

- Vi er fornøyde, sa ansatte og tidligere ansatte om forliket.

(Reuters)

FORNØYDE: - Dette er et historisk forlik. Det betyr store forandringer i Coca-Cola og er fantastisk for fremtidens afro-amerikanere, sa Kimberly Beth Orton, tidligere ansatt i Coca-Cola, på en pressekonferanse.