Coca uten Cola

21. desember i år er det slutt på Coca-Cola, hvis vi skal tro utenriksminister David Choquehuanca i Bolivia. Ja, kapitalismen går også under.

HØSTTAKKEFEST: Aymara-kvinner danser med årets første avling for å takke Pacha Mama for høsten på Soløya i Titicacasjøen. Her skal urfolk i desember feire at planetene kommer på linje etter 26 000 år. Foto: AP / Scanpix / Dado Galdieri
HØSTTAKKEFEST: Aymara-kvinner danser med årets første avling for å takke Pacha Mama for høsten på Soløya i Titicacasjøen. Her skal urfolk i desember feire at planetene kommer på linje etter 26 000 år. Foto: AP / Scanpix / Dado Galdieri Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det blir en stor dag for hele planeten, som skal feires av urfolk fra alle verdensdeler i Titicacasjøen, på Isla del Sol (Soløya), hvor Inkariket oppsto.

- 21. sesember 2012 er det slutt på egoismen, på splid, 21. desember må være slutten på Coca-Cola og begynnelsen på mocochinche. Planetene kommer på linje etter 26 000 år.

Dette fortalte utenriksminister Choquehuanca da han nylig var med president Evo Morales for å åpne en ny flyplass i Copacabana. Mocochinche er en utbredt  boliviansk drikk av kokt ferskensaft med kanel.

Datoen har han hentet fra mayaenes kalender, som slutter da. Mayaene levde riktignok ikke i Andesfjellene, hvor Bolivia ligger i dag, de levde og lever i Mellom-Amerika, men de var tidlig noen kløppere i astronomi og derigjennom med kalendere.

Når maya-kalenderen tar slutt «må det være slutt på macha. Vi befinner oss i macha, mørket. Det er slutten på hatet og begynnelsen på kjærligheten, det er slutten på kapitalismen og begynnelsen på pacha, på kjærligheten, på samvirket», mener utenriksministeren, som her viser til quechuaenes og aymaraenes eldgamle samvirke om å så og høste og bygge til felles beste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer