Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cohen er i trøbbel. Nå vil de granske Trumps forretningsimperium

Påtalemyndigheten ønsker å finne ut om noen andre av topplederne i Trump Organization var involvert da presidentens tidligere advokat betalte ut hysj-penger.

TRØBBEL: For ikke mange månedene sine var Michael Cohen (bak) en som hadde passet ryggen til Donald Trump. Men den tid er forbi. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix
TRØBBEL: For ikke mange månedene sine var Michael Cohen (bak) en som hadde passet ryggen til Donald Trump. Men den tid er forbi. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble det kjent at påtalemyndigheten ber om at domstolen gir Michael Cohen «en betydelig periode i fengsel».

Cohens lovbrudd

Trumps tidligere advokat er tiltalt for skatte- og finanslovbrudd, inkludert brudd på loven om valgkampfinansiering. I august erklærte han seg skyldig i åtte tiltalepunkter.

Blant det Cohen altså har erkjent er at han betalte ut penger til den tidligere pornostjerna Stormy Daniels og den tidligere playboymodellen, Karen McDougal, som begge hevder at de har hatt et forhold til president Trump.

I tilfellet Stormy Daniels, som egentlig heter Stephanie Gregory, har Cohen tilstått at han betalte henne 130 000 dollar i såkalte hysj-penger.

Ifølge påtalemyndigheten bryter denne utbetalingen med valgkampfinansieringsloven fordi det at Stormy Daniels ikke gikk ut med sin historie, bidro til å bedre Donald Trumps sjanser til å bli valgt.

Ergo er utbetalingen et bidrag til Donald Trumps valgkamp, og siden valgkampfinansieringsloven forbyr folk å donere mer enn 2700 dollar til en presidentkandidat så er hysj-pengene i strid med loven.

Det samme gjelder for Karen McDougal, der Cohen har tilstått å ha «forårsaket» en ulovlig firmadonasjon til Donald Trump, da han oppfordret American Media Inc., som utgir magasinet The National Enquirer, til å kjøpe historien til McDougal.

Det gjorde de, før de «gjemte saken i en skuff», og McDougals historie ble heller aldri kjent for offentligheten.

Vil granske Trump Organization

Og det er nettopp disse pengeutbetalingene påtalemyndigheten nå vil ta en ennå nærmere kikk på. For i dokumentene som ble lagt fram for retten fredag så blir Donald Trump direkte implisert. Det står blant annet at Cohen betalte ut pengene «i samarbeid med, eller under ledelse av» Donald Trump.

Spørsmålet påtalemyndigheten nå ønsker å finne svaret på er hvilke andre, om noen, toppledere i Trump Organization, som medvirket i å bryte valgkampfinansieringsloven, skriver New York Times.

Cohen har fortalt at selskapets økonomiansvarlig var involvert under diskusjoner om utbetalingene.

Michael Cohen har fått tilbake pengene han selv la ut da han kjøpte Stormy Daniels stillhet, og han mener selv at Donald Trump personlig godkjente tilbakebetalingen.

Her kan det være viktig å påpeke at verken økonomisjef Allen Weisselberg eller noen andre toppsjefer i Trumps organisasjonen så langt er anklaget for å gjøre noe galt, og det er ingen indikasjoner på at de vil bli siktet for noe i sakens anledning.

Like fullt har påtalemyndigheten de seinere ukene kontaktet Trump Organization for igjen å be om dokumenter og materiale de hadde bedt om tidligere i år.

På tidspunktet da de to kvinnene fikk hysj-penger var Trump fremdeles sjef for Trump Organization, og selv om han hadde overlatt styringen til sine sønner, eier han fortsatt selskapet gjennom en såkalt «trust».

Selv om det rådende synet i Justisdepartementet er at en sittende president ikke kan tiltales, så kan påtalemyndigheten vurdere å sikte Trump etter at han har forlatt Det hvite hus. De kan også forsøke å få hans vitnemål dersom de fortsetter etterforskningen for å finne ut om noen andre kan ha hatt en rolle i lovbruddene.

Adam Schiff, en av de mest framstående demokratene i Representantenes hus, har også bitt seg merke i formuleringen fra påtalemyndigheten om at Cohen skal ha utbetalt pengene «i samarbeid med, eller under ledelse» av Donald Trump.

- Mitt synspunkt er at det er en reell mulighet for at den dagen Donald Trump forlater presidentembetet så kan Justisdepartementet tiltalte ham, og at han er den første presidenten på veldig lenge som risikere å havne i fengsel, sier Schiff til CNN.

Betalte tilbake til Cohen

Ifølge påtalemyndigheten skal Trump Organization ha betalt tilbake de 130 000 dollarene Cohen brukte for å betale Stormy Daniels. I tillegg skal Cohen ha fått refundert skatt han måtte ut med, pluss andre utlegg han hadde hatt, sånn at summen til sammen ble 420 000 dollar.

Påtalemyndigheten hevder at selskapet i interne dokumenter «feilaktig» har bokført utbetalingene som «juridiske utgifter», når de i realiteten var utgifter knyttet til valgkampen.

Michael Cohen var Donald Trumps private advokat og en av hans fremste rådgivere og ledere i forretningsimperiet Trump Organization.

I tillegg til å ha blitt dømt for en rekke forhold, har Cohen også sagt seg skyldig i å ha løyet til Senatets etterretningskomité om Trumps planer om å bygge et Trump Tower i Moskva.

Donald Trump har flere ganger siden Cohens kontor ble raidet i vår, hamret løs mot sin tidligere advokat. Den siste tiden har han anklaget Cohen for å lyve for å få redusert straff.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!