ANKLAGER: Før var han en av Donald Trumps viktigste menn. Nå kommer han med ufordelaktige avsløringer, like før det svært viktige amerikanske mellomvalget. Foto: AP Photo / Mary Altaffer / NTB scanpix
ANKLAGER: Før var han en av Donald Trumps viktigste menn. Nå kommer han med ufordelaktige avsløringer, like før det svært viktige amerikanske mellomvalget. Foto: AP Photo / Mary Altaffer / NTB scanpixVis mer

Cohen hevder Trump kom med rasistiske kommentarer: - Svarte er for dumme til å stemme på meg

En gang i tiden var advokat Michael Cohen presidentens aller viktigste mann. Den tida er forbi.

Han ble omtalt som «presidentens virtuelle hvelv» og sa at han ville ta «ei kule for Trump», men det siste halve året har bydd på store omveltninger for Michael Cohen, Donald Trumps tidligere advokat.

Der han før var en lojal støttespiller som forsvarte presidenten med nebb og klør, det var tross alt hans jobb å passe på og beskytte både businessmannen og privatpersonen Donald Trumps største hemmeligheter, ser han ikke lenger noen grunn til å jobbe for Trumps beste.

Cohen: - Jeg skulle sluttet

Noe som kommer helt klart til uttrykk i et ferskt intervju med Vanity Fair, der Cohen letter på sløret om samtaler han hadde med Trump, blant annet under valgkampen i 2016.

Ved en anledning hadde Cohen lagt merket til at stort sett alle deltakerne under et av Trumps valgkampmøter var hvite, noe han også bemerket overfor sin sjef.

- Jeg fortalte Trump at møtet så ganske vanilje ut på TV. Trump svarte: «Det er fordi svarte er for dumme til å stemme på meg», sier Cohen.

Samtalen skal også ha minnet Cohen på en samtale de to mennene hadde hatt noen år i forveien, like etter at Nelson Mandela døde.

- Trump sa til meg: «Gi meg et land ledet av en svart person som ikke er et drittland», før han la til «gi meg en by», sier Cohen.

Cohen lister også opp flere andre kommentarer fra presidenten som skal ha gjort ham ille til mote.

- Jeg skulle vært en større person, jeg skulle ha sluttet, sier Cohen nå.

Cohen sier Trumps språkbruk gjorde ham nummen, og fordi han likte jobben tilga han presidenten. Han gikk lenger enn det også. I fjor høst, da han fremdeles jobbet for Trump, tok han til Twitter for å forsvare presidenten, ifølge CNN.

«Bare fordi jeg støtter presidenten, så betyr ikke det at jeg er rasist. For jeg er ikke rasist», tvitret Cohen.

- Jeg trodde embetet vill endre ham, sier Cohen, som nå konkluderer med at det ikke har skjedd.

Det hvite hus har ikke svart på Vanity Fairs forespørsler om kommentar til Cohens uttalelser.

Inngikk avtale med påtalemyndigheten

Uttalelsene kommer altså fra en mann som en gang i tiden skrøt av at han gjerne ville ofre seg, og at han ville ta en kule for Trump. Akkurat det gikk Cohen tilbake på allerede i sommer.

- Min kone, min datter og min sønn er de som har min lojalitet, og det vil de alltid ha. Jeg setter familien min og landet mitt først, sa Cohen, som åpenbart hadde endret standpunkt.

En stor del kuvendingen kan selvsagt tilskrives at FBI i vår raidet Cohens hjem og kontor i forbindelse med en etterforskning. Det resulterte med at Cohen i august inngikk en avtale med påtalemyndigheten, der han innrømmer skyld i bytte mot en mildere straff.

Cohen sa seg skyldig i bedrageri og skattejuks. Et av lovbruddene er også brudd på loven som regulerer valgkampfinansiering, noe som resulterte i hissige utbrudd fra president Trump på Twitter.

- Dersom noen ser etter en god advokat, vil jeg sterkt fraråde dere å benytte tjenestene til Michael Cohen! skrev Trump.

Cohen forklarte at han betalte hysj-penger til pornostjernen Stormy Daniels, som hevder hun og president Trump hadde et forhold, for å påvirke valget i 2016, og at han gjorde dette på vegne av «kandidaten til et føderalt embete», altså Trump.

Har registrert seg som demokrat

Fram til nå har likevel Cohen ikke sagt stort offentlig, selv om han 19. oktober kom med en relativt klar anbefaling foran det kommende mellomvalget, som kan føre til at Demokratene vinner tilbake flertallet i Senatet, noe som igjen vil gjøre det vanskelig for Trump og republikanerne å få gjennom sin politikk.

- Dette er min anbefaling. Ta med familien, ta med vennene dine, ta med naboene dine og dra til stemmelokalet, for hvis dere ikke gjør det kommer vi til å ha to eller seks år til med denne galskapen, sa Cohen til CNN.

Den siste tiden har nemlig Cohen registrert seg som demokrat, noe han også tidligere har vært, og tatt til Twitter for å oppfordre folk til å stemme i mellomvalget, som han kaller «kanskje det viktigste valget i vårt liv».

De siste anklagene mot Trump, om at han har kommet med en rekke rasistiske kommentarer, går Cohen, ifølge seg selv, ut med som følge av angrepet mot synagogen i Pittsburgh i forrige uke.

Som sønn av en Holocaust-overlever, gjorde massakren sterkt inntrykk på Cohen.

«For å ære de som dessverre ble gravlagt i dag som følge av #antisemittisme #PittsburghSynagogeSkyting, la oss følge klokheten og de tankefulle ordene til #RabbiJeffreyMyers 'vi kan ikke bare si at vi må stoppe hat. Vi må handle, vi må handle for å tone ned retorikken», tvitret Cohen tidlig tirsdag morgen.

«Rasist, narsissist og kvinnehater»

Cohen er heller ikke den første personen som har vært i presidentens nære omgangskrets som har kommet med liknende påstander.

I august i år kom Omarosa Manigault Newman, som var afroamerikaneren med høyest rang i Det hvite hus, med ei bok der hun tok et nådeløst oppgjør med Trump, og kalte ham «rasist, narsissist og kvinnehater».

Når det gjelder Michael Cohen så har han siden han erklærte seg skyldig i august inngått et samarbeid med FBI og har vært i «flere timelange intervjuer» med spesialetterforsker Robert Mueller team. Mueller etterforsker som kjent Russlands angivelige forsøk på å påvirke valget i USA i 2016 og forsøker å finne ut om noen av Trumps medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter.

Samtalene mellom Cohen og FBI skal ha vært frivillig fra Cohens side, uten noen lovnader fra myndighetene.

Og i desember en gang vil Michael Cohen få vite hvor lang fengselsstraff han får for de forholdene han har tilstått.