Cohens vitnemål: - Jeg skammer meg fordi jeg vet hva Trump er

Michael Cohen skal forklare seg for flere Kongresskomiteer. En av høringene går for åpent kamera.

COHEN: Cohen jobbet som advokat for Donald Trump i perioden 2006-2016. Onsdag skal han inn til den første av flere høringer med amerikanske myndigheter - og gleder seg til å fortelle hvem han mener Donald Trump egentlig er. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag skal Donald Trumps tidligere våpendrager, fikser og personlige advokat, Michael Cohen, inn til den første av flere høringer med amerikanske myndigheter.

Cohen er ventet å vitne iløpet av onsdag ettermiddag.

Han ble i desember selv dømt til tre års fengsel for flere brudd på valgkamplovgivningen, blant annet for å ha betalt hysjpenger til flere kvinner under Donald Trumps presidentvalgkamp.

I mai skal han sone sin straff, men før den tid er 52-åringen klar for å felle mannen han var lojal mot og jobbet for som advokat fra 2006 til 2018.

DEN GANG DA: Under valgkampen i 2016 var det god stemning mellom Donald Trump og hans advokat Michael Cohen. Halvannet år seinere raknet det. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst
DEN GANG DA: Under valgkampen i 2016 var det god stemning mellom Donald Trump og hans advokat Michael Cohen. Halvannet år seinere raknet det. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst Vis mer

- Jeg angrer på den dagen jeg sa 'ja' til Trump

I et lekket vitnemål fra Cohen sier han seg skyldig og aksepterer ansvaret for sine egne feil. Han understreker likevel at det han gjorde var i et forsøk på å beskytte Trump.

- Jeg angrer på den dagen jeg sa 'ja' til Trump og all den hjelpen og støtten jeg ga han på veien. Jeg skammer meg over mine egne svakheter og feilplassert lojalitet, sier Cohen i vitnemålet.

Til tross for at Trumps tidligere advokat innrømmer ansvar for de ulovlige aktivtetene han tok del i, som blant annet skjuling av informasjon om 'hysjpengene', hevder han at dette ble gjort for å beskytte presidenten.

- Jeg skammer meg fordi jeg vet hva Trump er: Han er en svindler, rasist og juksemaker, sier han.

Hevder Trump løy til det amerikanske folket

I vitnemålet understreker Cohen likevel at Trump ikke ba han om å direkte lyve.

Han utdyper at presidenten løy ved å se han inn i øynene og si at det ikke var noen aktive forhandlinger med Russland. Deretter gikk Trump ut og løy til det amerikanske folket ved å si det samme til dem, ifølge Cohen.

- I dag virker det uvirkelig at jeg kunne være så blind for Trump at jeg var villig til å gjøre ting for han som jeg visste var galt, erklærer han.

Cohen hevder videre at han skulle ha hørt på sin egen samvittighet.

- Trump er en rasist. Dere hørte han kalle fattigere land for 'drittland'. På privaten, er en enda verre. Jeg fortsatte likevel å jobbe for han, slår han fast i vitnemålet.

Vil ryste USA

Den første høringen finner sted i Senatets etterretningskomité tirsdag. Til sammen skal han sitte tre dager i kongresshøringer, og ifølge kilder med kjennskap til Michael Cohens forberedelser, er han klar for å ryste USA med sitt vitnemål.

- Vitnemålet vil inneholde anklager om rasisme, løgner, utroskap og kriminelle handlinger i presidentperioden, skriver det anerkjente magasinet Vanity Fair.

En av høringene, den som foregår i kontrollkomiteen i Representantenes hus på onsdag, vil være åpen. Dermed kommer de fleste store amerikanske kringkasterne til å sende den direkte.

Dermed vil Cohen gå i strupen på mannen han en gang uttalte at han ville ta «ei kule for» for åpent kamera. Det hvite hus er forberedt på hva som kan komme, og har allerede begynt å slå tilbake mot presidentens tidligere advokat.

«Vanæret forbryter»

I en uttalelse tirsdag kaller pressesekretær, Sarah Sanders, Michael Cohen en «vanæret forbryter» og peker på at han tidligere har løyet for Senatet, skriver Washington Post.

«Dessverre så vil han stå foran Kongressen denne uka og vi kan forvente mer av det samme. Det er latterlig at noen vil ta en dømt løgner som Cohen på ordet, og det er patetisk å se ham få enda en mulighet til å spre sine løgner».

I vitnemålet er det også ventet at Cohen vil forklare hvorfor han hjalp Trump gjennom mange år, og hvorfor han nå har bestemt seg for å stå fram.

Han vil også komme med «veldig spesifikke detaljer» om utbetalingen av hysjpenger. Dette skal være detaljer som ikke har vært kjent offentlig tidligere.

SIGNATUR: CNN viser russiske dokumenter som president Trump har signert. Video: CNN Vis mer

Kongress-løgn?

En annen ting som vil bli tema er Michael Cohens påståtte løgner til Kongressen i 2017. Nettstedet Buzzfeed skrev tidligere i år at Donald Trump ba Cohen oppgi uriktige opplysninger til Kongressen om Trumps tidligere planer om et byggeprosjekt i Russland og når planene ble skrinlagt.

Buzzfeeds artikkel fikk Robert Muellers kontor til å gå til det uvanlige skrittet og dementere, på en måte, innholdet i artikkelen. De beskrev påstandene til Buzzfeed som «ikke nøyaktige», men utdypet ikke hva Mueller mente var unøyaktig.

Dermed er det ikke rart at det ventes at Cohen vil «komme med mer informasjon om hans løgner til Kongressen», og til en viss grad adressere påstandene fra artikkelen.

Et annet tema blir høyst sannsynlig Trumps økonomi. Det er ventet at Cohen vil gå gjennom Trumps økonomi og fortelle om påståtte tilfeller «der Trump brukte høye tall til sine egne formål, for eksempel for å havne på Forbes' liste over de 10 rikeste menneskene, og lave tall når det var tid for å betale eiendomsskatt», sier en kilde til Washington Post.

Raid av kontorer

Selv om høringene neppe er noe endelig punktum for Cohen, vil de runde av et svært spesielt år for mannen som en gang var han som tok seg av det meste for presidenten.

Det hele startet da FBI raidet kontorene hans i april i fjor. Da var FBI ute etter dokumenter som kunne knyttes til utbetalingen av hysjpenger til Playboy-modellen Karen McDougall og pornostjernen Stormy Daniels under valgkampen i 2016.

Begge kvinnene hevder at Trump har hatt et forhold til dem, noe presidenten selv har avvist. Cohen har sagt at Trump ba ham om å utbetale pengene - også det noe Trump har avvist.

Da FBI raidet Cohen var de også ute etter dokumenter knyttet til Cohens taxidrift. Han eide en rekke taxiløyver, og skal ifølge skattemyndighetene ha skyldt 280 000 dollar i skatt.

I fjor høst sa han seg skyldig i åtte tiltalepunkter for blant annet skatte- og finanslovbrudd, inkludert brudd på loven om valgkampfinansiering, som dreier seg om utbetalingen av hysjpenger, og ble altså dømt til tre års fengsel.

Innledningsvis forsvarte Trump advokaten med nebb og klør, men siden den gang har forholdet dem imellom blitt surere og surere.

Cohen har fortalt noe om hva han gjorde for Trump, mens Trump har svart med å hudflette Cohen.

Stemningen blir neppe bedre etter at Cohen har snakket ut for åpent kamera, som til alt overmål skjer mens Trumps andre toppmøte med Nord-Koreas Kim Jong-un finner sted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer