Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Cola ut av India

Inderne raser mot Coca-Cola og Pepsi Cola etter at det ble funnet helsefarlig insektmiddel i produktene deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske brusgigantene har fått beskjed om å pelle seg ut av India. Aktivister fra regjeringspartiet BJP og andre politiske grupper har de siste dagene holdt demonstrasjoner der colaflasker er blitt trampet i stykker og plakater med reklame for leskedrikkene er revet ned. Indiske skuespillere som deltar i reklamen, møter voldsom kritikk.

- Kom dere ut av India, Coke og Pepsi. Dere leker med våre liv, ropte en gruppe på rundt 100 demonstranter som denne uken hadde samlet seg rundt den travle jernbanestasjonen Churchgate i Mumbai, millionbyen som tidligere var kjent som Bombay.

- Disse to flernasjonale selskapene må bort fra India. Vi gir dem en frist på ti dager, innen da vil vi ha fått resultatene av de siste testene. Hvis det viser seg at leskedrikkene inneholder gift, vil vi knuse hver eneste colaflaske vi kommer over. Vi vil brenne lastebilene som frakter slike produkter langs våre veier, sier ungdomspolitikeren Aslam Sheik i partiet Samajwadi.

De to colaprodusentene har forsvart seg i helsides annonser i de største indiske avisene, der det het at leskedrikkene deres lages i samsvar med strenge amerikanske og europeiske sikkerhetsforskrifter. Dette gjelder også produktene som selges i India, og de som tror noe annet, kan komme på besøk for å sjekke selv, het det videre i annonsene.

Men talsmenn for de to selskapene nekter å si noe om hvorvidt de sterke protestene har rammet salget, og gjentar at det ikke er funnet bevis for at produktene virkelig inneholder spor av de kjemiske giftstoffene DDT, lindan, malathion og klorpyrifos. Den indiske regjeringen har likevel gitt to statlige laboratorier ordre om å granske leskedrikkene.

Folk som over tid drikker mye av produkter med disse stoffene, risikerer å få kreft, skader på lever og nyrer og barn med medfødte misdannelser, hevder det private Senteret for Vitenskap og Miljø i New Delhi. Styreformann Rajeev Bakshi i PepsiCo India tilbakeviser dette som «ville beskyldninger som har til hensikt å skape panikk blant forbrukerne».

Men mange indere mener de har liten grunn til å tro på slike forsikringer fra vestlige selskaper, og peker på erfaringene etter katastrofen i Bhopal i Midt-India i 1984. Der omkom mellom 2.000 og 10.000 mennesker - det nøyaktige tallet er ukjent - etter at en voldsom eksplosjon i en lagertank spredte den dødelige plantegiften hydrogencyanid i lufta.

Tanken sto på et anlegg som tilhørte den amerikanske kjemigiganten Union Carbide. Mange av ofrene for Bhopal-tragedien sliter fortsatt med ettervirkninger, og indere flest er lite villige til å satse liv og helse på at vestlige reklamefolk snakker sant.

(NTB)

RASER MOT COLA: Demonstranter i Calcutta viste i går tydelig hva de synes om brusgigantene.