Colin Powell ville vite alt om mulla Krekar

USAs utenriksminister Colin Powell er meget bekymret over mulla Krekar-saken. Han ba Jan Petersen gi USA all informasjon om hvordan saken står i Norge, og hva som vil skje videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Dette ble klart da de to utenriksministrene møttes i USAs hovedstad Washington D.C. i går.

Da utenriksminister Petersen møtte pressen utenfor det amerikanske utenriksdepartementet etter møtet, bekreftet han at de to hadde diskutert Krekar-saken.

- Colin Powell ga uttrykk for at USA er bekymret over hendelsene rundt den tidligere lederen av Ansar al-Islam, sier Petersen.

Den norske utenriksministeren fortalte Powell at Norge tar saken alvorlig og blant annet arbeider med den nederlandske tilknytningen. Men Petersen henviste også til at mulla Krekar er påtalemyndighetens sak, og at rettssystemets behandling er selvstendig.

De to møttes dagen etter at de hadde deltatt i NATO-møtet i Brussel. Samtalen ble dermed en forlengelse av drøftingene om rollene i Irak etter krigen.

- Norge mener at FN må ha en helt sentral rolle i gjenoppbyggingen, sier Petersen. Men han vil ikke gå inn på om Colin Powell deler dette synet med ham.

I de siste dagene har det vist seg en klar splittelse både innad i den amerikanske administrasjonen og til dels mellom USA og Europa med hensyn til hvem som skal lede Irak etter at krigen er over.

- Det er klart USA og Storbritannia må ha en ledende rolle i den aller første tida, men så må FN inn i bildet. Det er oppgaver nok til alle. Framfor alt må det ikke bli noen diplomatisk kamp om støtte og allianser, sier Petersen.