TRIUMF: Colombias president Juan Manuel Santos snakker til pressen etter at FARC-lederen Alfonso Cano ble drept. Foto: Andres Piscov/Reuters/Scanpix
TRIUMF: Colombias president Juan Manuel Santos snakker til pressen etter at FARC-lederen Alfonso Cano ble drept. Foto: Andres Piscov/Reuters/ScanpixVis mer

Colombia: - FARCs øverste leder er drept

En stor strategisk seier for presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementet i landet opplyste fredag at Cano ble drept i kamp med colombianske sikkerhetsstyrker.

Cano har vært leder for FARC siden 2008. Hans død er en stor strategisk seier for president Juan Manuel Santos, som kom til makten i fjor med løfte om å slå hardt til mot geriljaen.

I fjor ble en annen viktig FARC-leder, Mono Jojoy, drept i et bombeangrep mot leiren hans.

FARC er nå ansett for å være svakere enn på flere tiår, og selv om Canos død neppe vil gjøre slutt på krigen, vil gruppens muligheter til å organisere store angrep trolig bli svekket.

Den venstreorienterte FARC-geriljaen har kjempet mot colombianske myndigheter i 46 år og har rundt 8.000 medlemmer.

Geriljaen har bortført flere hundre personer. Mange av disse er kidnappet med ønske om å inndrive løsepenger. Geriljaen tar også politikere, soldater og politimenn til fange for å bruke dem som forhandlingskort.

Det siste tiåret har FARC blitt stadig mer involvert i produksjon og smugling av kokain. De opprinnelige politiske målene om jordreformer og sosial rettferdighet har kommet i bakgrunnen.

(NTB)