Colombia aner ikke hva de skal gjøre med narkobaronens flodhester

Pablo Escobar importerte i sine velmaktsdager fire flodhester inn i Colombia. 26 år etter hans død har fire blitt til godt over 50 flodhester.

FLODHESTIMPORTØR: Pablo Escobar importerte tre flodhester til Colombia. Etter narkobaronens død har de fire flodhestene formert seg, og det er nå minst 50 flodhester i området. Foto: AP Photo / NTB scanpix
FLODHESTIMPORTØR: Pablo Escobar importerte tre flodhester til Colombia. Etter narkobaronens død har de fire flodhestene formert seg, og det er nå minst 50 flodhester i området. Foto: AP Photo / NTB scanpixVis mer

Pablo Escobar er en av de mest brutale narkobaronene verden har sett, om han ikke var den mest brutale.

I løpet av sin «regjeringstid» som Colombias kokainkonge er det anslått at Escobar var ansvarlig for så mange som 7000 drap.

Escobar ledet det beryktede Medellin-kartallet, og førte en regelrett krig mot de colombianske myndighetene. Escobar gjorde kort sagt stort sett som han selv ønsket.

Flodhestene ble værende

En av tingene Escobar gjorde var å importere hundrevis av eksotiske dyr til ranchen sin Hacienda Nápoles i Colombia. Der var det blant annet neshorn, sjiraffer og flodhester.

Da Escobar ble drept i 1993 ble de fleste av dyrene flyttet av myndighetene. Med ett unntak: Flodhestene. De fikk i realiteten lov til å vandre fritt rundt i nærområdet.

- Folk glemte flodhestene, sier biolog David Echeverri til CBS.

Escobar smuglet opprinnelig inn fire flodhester: Tre hunner og en hann. Siden den gang har flodhestbestanden økt betraktelig, og nå anslås det at det er minst 50 flodhester i området.

Området er helt perfekt for flodhestene, men de går farlig nær folk. Det er ikke uvanlig å se dem «gå gatelangs» i den lokale landsbyen. Lokalbefolkningen kaller flodhestene «landsbyens kjæledyr», men Echeverri sier at de «farlige» og «territoriale» dyrene ikke på noen måte kan omtales som kjæledyr.

- Kan ikke drepe dem

Der har nok biologen et poeng. Det er nemlig ingen andre dyr som dreper flere mennesker årlig i Afrika enn flodhester, men inntil videre kjenner man ikke til at flodhestene har angrepet noen i Colombia.

De fleste av flodhestene holder seg fremdeles inne på området som tidligere ble eid av Pablo Escobar, og som nå er en temapark, men noen har klart å snike seg ut.

I tillegg til at Echeverri frykter at flodhestene kan komme til å skade noen, mener man også at den presser ut det naturlige dyrelivet i området, som blant annet sjøkuer.

Det store spørsmålet er hva man skal gjøre med flodhestflokken som en gang var langt mindre og tilhørte Colombias kokainkonge.

Den ene løsningen er rett og slett å skyte dem, men det vil være svært upopulært.

- Vi kan ikke drepe flodhestene og den andre løsningen er å flytte og sterilisere dem, sier Echeverri.

FLODHEST: Dette er en av de mange flodhestene som bor på eller ved ranchen Pablo Escobar en gang eide. Foto: AFP / NTB scanpix
FLODHEST: Dette er en av de mange flodhestene som bor på eller ved ranchen Pablo Escobar en gang eide. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Fangenskap

Diskusjonene har gått over flere år, og Echeverri har tidligere tatt til orde for å bygge et inngjerdet flodhestreservat. Akkurat den ideen har blitt avvist av andre biologer av den enkle grunnen at det er altfor dyrt. Den antatte prislappen er 500 000 dollar.

- Det kommer ikke til å bli akseptert av miljøvernere og biologer. Colombia har ikke så mye penger. De synes ikke at pengene skal investeres i å ta vare på noen få flodhester i stedet for å opprettholde bestanden av de artene som er her i Colombia, sa biologen Patricio von Hildebrand til BBC i 2014.

Mange mener uansett at den ideelle løsningen er å flytte flodhestene, men selv om myndighetene skulle få på plass eksperter, lastebiler og helikoptre, så finnes det ingen steder å flytte dem til. De kan heller ikke returneres til Afrika av frykt for sykdom.

Dermed er fangenskap den eneste reelle muligheten. En håndfull flodhestkalver har blitt fanget og sendt til dyrehager i Colombia, men ingen vil ta imot de voksne flodhestene.

Det har også blitt foreslått å sterilisere flodhestene, men det er både dyrt, farlig for veterinærene og man antar at mange flodhester hadde dødd på grunn av at de må bedøves for å steriliseres.

- Flodhester er veldig sensitive overfor kjemiske sammensetninger. Det er ikke logisk - de er gigantiske - men de har en voldsom følsomhet overfor bedøvelse

Flodhestjakt avblåst

I 2009 ble det store overskrifter da flodhesten Pepe ble skutt fordi han ble ansett som en plage for lokalbefolkningen. Det var profesjonelle jegere som sto for skytingen, men det ble stort oppstuss likevel. Dette var fordi en gruppe soldater hadde hjulpet til med å omringe flodhesten, og de ble avbildet sammen med flodhesten etter at den hadde blitt skutt.

Dermed ble jakten på to andre flodhester avblåst. Og foreløpig har man ikke kommet til en avgjørelse på hva man skal gjøre med flodhestene.

TRUET: Sebastian Marroquín gjester Skavlan, sønn av den døde narkobaronen Pablo Escobar. I et åpent intervju forteller ham om frykten som forfulgte ham etter sin fars død. Video: NRK Vis mer

Drept i 1993

Når det gjelder Pablo Escobar selv var han nådeløs mot sine motstandere, enten det var andre narkobaroner eller myndighetene. I 1989 og 1990 førte han en regelrett krig mot myndighetene. Tre presidentkandidater og flere hundre politifolk, dommere og sivile ble drept.

I 1991 overga Escobar seg til myndighetene mot at han fikk bo i et luksusfengsel. Derfra styrte Escobar sitt kokainimperium som om ingenting hadde skjedd.

Men etter hvert økte presset mot Escobar og han rømte fra fengselet. Og i desember 1993 ble han skutt og drept av politiet i Medellin.