Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Colombia innfører «corona-stempel»

Den colombianske regjeringen vil lokke turister til landet.

TIDLIG UTE: En arbeider desinfiserer et kjøpesenter i Medellin, Colombia. 25. mai fikk tre kjøpesentere i byen åpne igjen. Nå vil myndighetene innføre et stempel som skal få turister til å reise til landet. Foto: AFP.
TIDLIG UTE: En arbeider desinfiserer et kjøpesenter i Medellin, Colombia. 25. mai fikk tre kjøpesentere i byen åpne igjen. Nå vil myndighetene innføre et stempel som skal få turister til å reise til landet. Foto: AFP. Vis mer

Colombia var tidlig ute med å innføre strenge coronatiltak. Landet ble fullstendig stengt 14. mars, og det ble innført en nasjonal karantene. Den colombianske regjeringens håndtering av krisen har ført til at landet bare har litt over 700 dødsfall på grunn av pandemien.

Nå ønsker landet å åpne grensene for turister, og tryggheten skal ivaretas av et stempel.

- «Check in Certified-stempelet» er et initiativ fra den colombianske regjeringen som en av løsningene for å få i gang turismen igjen i Colombia, sier Julián Guerreo, viseminister for turisme i Colombia til Dagbladet.

Han forklarer at regjeringen har i samarbeid med FNs verdens turismeorganisasjon (UNWTO) satt standarder og parametere som etater, operatører, reiseledere, restauranter og hoteller må oppfylle for å skape tillit til reisende og forbrukere, minimere risikoen for smitte og oppmuntre til turisme i landet.

Hvis standardene blir oppfylt vil restauranter, hoteller og andre tjenesteleverandører bli tildelt «Corona-stempelet».

Vil fikse dårlig rykte

Colombias ambassadør til Norge, Angela Montoya Holguín, sier hun er stolt av hvordan hennes hjemland har taklet coronakrisen. Montoya vil bidra til at nordmenn får et nytt inntrykk av landet.

NYTT INNTRYKK: Colombias ambassadør til Norge Angela Montoya Holguín vil at nordmenn skal tenke på kaffe når de tenker på Colombia. Foto: Dagbladet.
NYTT INNTRYKK: Colombias ambassadør til Norge Angela Montoya Holguín vil at nordmenn skal tenke på kaffe når de tenker på Colombia. Foto: Dagbladet. Vis mer

- Colombia er så mye mer enn narkotikatrafikk og uro. Alle land har mangler, men visste du for eksempel at Colombia er det eldste og mest stabile demokratiet i Latin-Amerika? Måten vi har taklet coronaviruset på er et eksempel på Colombias stabilitet og dette «stempelet» viser at vi ser til framtida, sier ambassadøren til Dagbladet.

Montoya roser også den norske regjeringen for sin håndtering av krisen, og mener det er mange likheter mellom landene. Under intervjuet på den colombianske ambassaden blir vi servert ekte colombiansk kaffe.

- Dette er dette jeg vil at folk skal assosiere med Colombia. Vår fantastiske kaffe. Norge er jo et av landene som drikker mest kaffe, sier Montoya og ler.

Over 1 million flyktninger

Landets regjering har hatt hendene fulle både før og etter coronaviruset kom til landet. I tillegg til pandemien må landet også håndtere over 1 million venezuelanske flyktninger som har kommet til Colombia.

KAN IKKE KJØPES: Fredsprisvinner Juan Manuel Santos ble spurt om hva han syntes om at opposisjonen i Colombia har sagt at fredsprisen var "kjøpt" med kun norsk interesse. Video: NTB Sanpix Vis mer

Redd Barna har blant annet bedt Norge om å øke bidraget til venezuelanere som har rømt et hjemland i politisk krise og uføre, skriver NTB.

Ambassadør Montoya hyller Colombias president for sin håndtering av de mange ulike krisene.

- Vi har coronakrisen, den venezuelanske flyktningkrisen og fredsavtalen mellom regjeringen og FARC, som Norge var en tilrettelegger for. Vår president har vært fantastisk i håndtering av de forskjellige utfordringene landet står overfor, sier Montoya.

Tidlig i mai utvidet myndighetene i landet den nasjonale karantenen til 25. mai, mens de gradvis vil gjenåpne økonomien. President Ivan Duque erklærte samtidig sin andre økonomiske krisetilstand, som gjør at han kan ta grep uten å måtte gå via nasjonalforsamlingen, skriver NTB.

Skryt av FN-organisasjon

Den colombianske regjeringen har fått mye skryt for utviklingen av «corona-stempelet». Generalsekretæren i UNWTO skriver på Twitter at få land har taklet pandemien like godt som Colombia, og landet er i god stand til å håndtere innreisende. Stempelet skal først prøves ut der, deretter vil UNWTO videreføre det til andre land.

For Colombia er det viktig å få i gang turismen igjen.

- Turisme er livsviktig for den colombianske økonomien. Det er den tredje største industrien i landet og genererer 1,2 millioner jobber, sier viseministeren for turisme.

«Corona-stempelet» er gyldig i to år, og tjenesteleverandøren vil jevnlig bli sjekket om de overholder retningslinjene.

- Dette er det endelige målet for at turister kan sjekke inn med tillit på et hotell, restaurant, bar eller et hvilket som helst turiststed. Tanken er å få dem til å føle at de er beskyttet og trygge, sier Guerro.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!