TROR PÅ FRED:  Colombias President Juan Manuel Santos mener landet er nær fred med FARC-geriljaengives. 25. mai er det presidentvalg i landet. Foto: Jose Miguel Gomez, REUTERS
TROR PÅ FRED: Colombias President Juan Manuel Santos mener landet er nær fred med FARC-geriljaengives. 25. mai er det presidentvalg i landet. Foto: Jose Miguel Gomez, REUTERSVis mer

- Colombia nærmere fred enn noensinne

Forhandlingene mellom regjeringen og FARC-geriljaen har tatt et viktig skritt framover, ifølge presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Colombias regjering og den venstreradikale FARC-geriljaen har siden 2012 forhandlet om en fredelig løsning på konflikten som har vart i fem tiår og er den lengste som fortsatt pågår noe sted i verden. Over 200.000 mennesker har så langt mistet livet i konflikten.

- I dag er vi nærmere, mye nærmere, en fredelig løsning. Dette er et viktig skritt i riktig retning og gode nyheter både for Colombia og resten av verden, sa Santos fredag.

Nye avlinger Uttalelsen kom etter at partene tidligere på dagen ble enige om hvordan kokainsmuglingen i landet skal bekjempes. Blant annet skal det igangsettes en kampanje for å få bønder til å slutte å dyrke kokaplanter og i stedet satse på andre avlinger.

Forhandlingene finner sted i Havana på Cuba og foregår med hjelp fra norske og cubanske tilretteleggere.

- Vi har blitt enige om å utvikle en egen strategi for å bekjempe narkotikarelatert korrupsjon, sier den norske diplomaten Dag Halvor Nylander.

Våpenhvile Fra før av er partene blitt enige om FARCs fremtidige deltakelse i politikken i Colombia og om en jordreform. De gjenværende punktene dreier seg blant annet om rettighetene til ofrene for konflikten og våpenhvile mellom regjeringen og FARC.

Fredag ble det også det kunngjort at geriljaene FARC og ELN legger ned våpnene i dagene før og etter presidentvalget i Colombia neste uke.

ELN er Colombias nest største geriljagruppe og består av rundt 2.500 væpnede menn. FARC, som er den største geriljaen, har sittet i forhandlinger med den colombianske regjeringen siden høsten 2012.

Jevn innspurt FARCs ensidig våpenhvile skal vare fra 20. til 28. mai, mens colombianerne går til urnene 25. mai.

Geriljaen har også tidligere erklært ensidig våpenhvile under forhandlingene, men regjeringen har nektet å følge opp og mener en fredsavtale må komme først. Det har vært en rekke sammenstøt med drepte på begge sider siden forhandlingene startet.

Framgangen i fredsforhandlingene kan gi Santos et løft i innspurten i valgkampen, ifølge analytikere. Den høyreorienterte utfordreren Oscar Ivan Zuluaga ligger et lite hakk foran Santos på de siste meningsmålingene.

Zuluaga er skeptisk til fredsforhandlingene med FARC og sier han vil stille strengere betingelser for at de skal fortsette dersom han blir valgt til president.

(NTB)

KANDIDAT:  Clara Lopez er presidentkandidat for venstrepartiet  Democratic Pole i Colombia. Foto: Mauricio Dueñas Castañeda, EPA
KANDIDAT: Clara Lopez er presidentkandidat for venstrepartiet Democratic Pole i Colombia. Foto: Mauricio Dueñas Castañeda, EPA Vis mer