Colombia og FARC har inngått fredsavtale

FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia kunngjør at de har inngått en fredsavtale, melder flere internasjonale nyhetsbyråer. Avtalen skal signeres i september.

Colombias president Juan Manuel Santos (til venstre) og FARC-toppen Timoleon Jimenez møttes til et forhandlingsmøte i Havana i september i fjor. Forhandlingene ble delvis ledet av Cubas president Raul Castro (i midten). Foto: Desmond Boylan/AP
Colombias president Juan Manuel Santos (til venstre) og FARC-toppen Timoleon Jimenez møttes til et forhandlingsmøte i Havana i september i fjor. Forhandlingene ble delvis ledet av Cubas president Raul Castro (i midten). Foto: Desmond Boylan/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

President Juan Manuel Santos varslet flere timer tidligere at avtalen, som gjør slutt på et halvt århundre med væpnet konflikt mellom staten og landets største geriljagruppe, skulle underskrives onsdag kveld. Ifølge den offisielle uttalelsen ligger det altså an til at selve signeringen skal skje først i neste måned. Santos sier folkeavstemningen om fredsavtalen skal holdes 2. oktober.

Fredssamtalene mellom regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen har pågått på Cuba siden 2012, og Norge har spilt en viktig rolle som tilrettelegger under forhandlingene.

- Vi har ikke sovet, men det var verdt innsatsen, sier senator Roy Barreras i et radiointervju etter at avtalen er på plass. Han ble sendt av president Santos for å forsterke teamet som jobbet med avtalen.

Tøffe forhandlinger

Et av de viktigste og mest kontroversielle gjennombruddene kom i september i fjor da presidenten selv dro til Cubas hovedstad Havanna for sammen med FARC-leder Rodrigo Londoño å fastsette rammene for å etterforske overgrep og forbrytelser begått av geriljaen, straff for de involverte og erstatning til ofrene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer