Colombia vil væpne 20.000 bønder

Colombias nye regjering vil rekruttere og væpne 20.000 småbønder til å slåss mot opprørere og paramilitære som kontrollerer store deler av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men planen, som ble kunngjort torsdag og som er et ledd i president Alvaro Uribes planlagte offensiv mot væpnede grupper, ble straks fordømt av menneskerettighetsgrupper

- Ideen er at bøndene får militær opplæring og en rifle, patruljerer landsbyene sine og om nødvendig går i kamp mot opprørerne, sa en høytstående offiser. I løpet av neste år kan det være slike bondepatruljer i 500 byer og landsbyer der det i dag ikke er politi eller militære.

Forsvarsminister Marta LucÝa RamÝrez sa torsdag at bøndene ville være knyttet til hæren, men bo hjemme. De ville velges ut med omhu for å redusere risikoen for overgrep, og de vil motta en liten lønn, under landets minimumslønn.

Menneskerettighetsgrupper advarte mot det nye systemet og sa at det bare vil føre til mer vold.

- Dette vil øke konflikten, utvide krigen, gjøre situasjonen for menneskerettighetene verre og gjøre sivile til militære mål, sa Jorge Rojas i menneskerettsgruppa Codhes.

Han pekte på erfaringen fra Guatemala der militærdiktaturet opprettet militslandsbyer som senere ble sterkt involvert i ulovlige drap, massakrer og brenning av hele landsbyer.

Et annet av Uribes omstridte forslag er å opprette et landsomfattende nettverk av en million colombianere som skal være angivere. I forrige uke innførte han unntakstilstand og varslet en ekstraskatt for å finansiere en opprustning av de væpnede styrkene.

I sin første erklæring etter at Uribe ble president, anklaget den venstreorienterte FARC-geriljaen Uribe for å ønske «total krig». FARC avviste også Uribes forslag om å få FN til å mekle i konflikten.

NTB-Reuters