Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Colombias president bekrefter fredssamtaler med FARC-geriljaen

Skal trolig foregå i Oslo.

VIKTIG SKRITT: - Siden den dagen jeg kom til makten, har jeg fulgt min konstitusjonelle forpliktelser om å få til fred. Og vi har gjennomført forberedende samtaler med FARC for å oppnå en stans i konflikten, sa president Juan Manuel Santos i en tale til nasjonen mandag kveld. Foto: AFP / NTB Scanpix
VIKTIG SKRITT: - Siden den dagen jeg kom til makten, har jeg fulgt min konstitusjonelle forpliktelser om å få til fred. Og vi har gjennomført forberedende samtaler med FARC for å oppnå en stans i konflikten, sa president Juan Manuel Santos i en tale til nasjonen mandag kveld. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Colombias president Juan Manuel Santos bekrefter at det pågår samtaler med FARC-geriljaen om fredsforhandlinger.

- Siden den dagen jeg kom til makten, har jeg fulgt min konstitusjonelle forpliktelser om å få til fred. Og vi har gjennomført forberedende samtaler med FARC for å oppnå en stans i konflikten, sa Santos i en tale til nasjonen mandag kveld.

De første uoffisielle meldingene om fredssamtaler kom tidligere mandag fra tidligere visepresident Francisco Santos, som opplyste at samtalene vil starte i Oslo 5. oktober. Utenriksdepartementet ønsket mandag ikke å kommentere opplysningene.

- Lære av feil - Vi må lære av tidligere feil for å unngå gjentakelser. En prosess må munne ut i en endelig slutt på konflikten, sa Santos i TV-talen.

Han la til at hæren ikke vil stanse sine operasjoner eller redusere sitt nærvær selv om fredssonderinger pågår.

Santos opplyste ikke hvor samtalene med FARC har funnet sted, eller hvem som hadde deltatt i dem. Men resultatene vil bli offentlig kjent i dagene som kommer, ifølge presidenten.

Han viste i TV-talen videre til at den andre venstreorienterte geriljagruppen i Colombia, ELN, også er interessert i å delta i en fredsprosess.

De forrige fredssamtalene med FARC ble avsluttet i 2002. Da beskyldte regjeringen geriljaen for å benytte seg av situasjonen til å bygge seg opp militært.

- Ikke utleveringer Det var den regionale, latinamerikanske TV-stasjonen TeleSUR, som er basert i Venezuela, som først meldte at fredsforhandlinger skal være i startgropen.

Ifølge TV-stasjonen møtte representanter for begge parter hverandre på Cuba mandag der de undertegnet en avtale om å innlede forhandlinger.

Santos skal i avtalen ha gitt løfter om ikke å utlevere FARC-medlemmer til andre land for straffeforfølgelse, opplyser en kilde i etterretningstjenesten.

USAs president Barack Obama skal ha vært orientert om samtalene, og har støttet dem, ifølge kilden.

Den venstreorienterte FARC-geriljaen har drevet en væpnet kamp i Colombia siden 1964, men er i dag betydelig svekket.

Bortføringer Geriljaen har vært beryktet for å bortføre tusenvis av mennesker og holde dem fanget i jungelen i årevis. Geriljaen har også mange tusen drap på samvittigheten.

En av de mest kjente fangene var presidentkandidaten Ingrid Betancourt, som ble bortført i 2002 og løslatt seks år senere.

Løsepenger fra bortføringsaksjonene har vært en viktig finansieringskilde for geriljaen, som også anklages for å være dypt involvert i narkotikahandel.

FARC har lidd store tap siden 2008, da organisasjonens nestleder Raúl Reyes ble drept i et raid på ecuadoriansk territorium. De siste årene er flere ledere blitt drept, og da den daværende lederen Alfonso Cano ble drept i et massivt angrep mot en av geriljaens leire i jungelen i november fjor, ble det omtalt som et mulig vendepunkt i konflikten.

(NTB)


NARKOBESLAG: Narkotika - her et stort beslag av marihuana som ble vist fram til pressen fredag - er et element i konflikten med FARC-geriljaen. Foto: AFP / NTB Scanpix
NARKOBESLAG: Narkotika - her et stort beslag av marihuana som ble vist fram til pressen fredag - er et element i konflikten med FARC-geriljaen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media