INNSTILT: Superspeeds avganger fra Larvik og Kristiansand er fredag innstilt på grunn av dårlig vær. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INNSTILT: Superspeeds avganger fra Larvik og Kristiansand er fredag innstilt på grunn av dårlig vær. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Varsler ti meter høye bølger:

Color Line innstiller avganger på grunn av uværet

Color Line innstiller en rekke avganger på grunn av det varslede uværet som er ventet å feie inn over Sør- og Østlandet.

Har du bilder, video eller tips om uværet der du er? Send til oss på 2400@db.no, MMS 2400 eller telefon 24 00 00 00.

Telemarksavisa skriver at avgangen med Superspeed fra Larvik til Hirtshals fredag klokka 17.30 er innstilt.

Ifølge Color Lines ruteoversikt er også avgangen Kristiansand–Hirtshals klokka 16.30 innstilt. Naturlig nok er også returavgangene fra Hirtshals klokka 20.45 og 22.15 innstilt.

Også Hurtigruten har fått problemer lenger nord. Sørgående hurtigrute Kong Harald kom seg ifølge NRK ikke til kai i Stamsund, Svolvær og Bodø i natt på grunn av uværet.

Etter at Vestlandet fikk kjenne på restene av den tropiske stormen «Helena onsdag og natt til torsdag, er det i dag og kveld Sør- og Østlandet som må forvente kraftig vind. Denne gangen er det Rogaland, Sørlandet og Østlandet som blir hardest rammet.

Den varslede vinden har ført til at farenivået er høynet til oransje–det nest høyeste nivået. Både politiet og brannvesenet ber folk om å ta nødvendige forholdsregler før vinden setter inn for fullt i utover fredagen.

«OVERDRAMATISK»: En reporter fra The Weather Channel blir anklaget for å ha vært overdramatisk under en direkterapportering fra orkanen Florence på USAs østkyst. Video: CNN Vis mer

- Hent barna tidlig

Det nye uværet som er på vei fra Danmark, har der fått navnet «Knud». Det er meldt såpass ruskete vær i Sør-Norge fredag at skoler og barnehager på utsatte steder i Kristiansand har sendt ut melding til alle foreldre, der de blir bedt om å hente barna før klokka 15-16 når stormen setter inn, skriver Fædrelandsvennen.

Kommunen oppfordrer også foreldre til å hente barn som går i SFO, slik at de slipper å gå hjem selv. Samtidig ber kommunen om at alle uteaktiviteter avlyses, i alle fall etter klokka 12.

- Det blir en del vær i morgen ja, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå, som er det nest høyeste nivået, for Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Agder og Rogaland.

- Om ettermiddagen så vil vinden øke skikkelig på. Det kan bli lokalt kraftige vindkast på 30 til 40 m/s, sier Selberg.

- Hold deg på land!

De sterkeste vindkastene vil komme i kysten og på fjellet, og vinden vil ikke løye i nevneverdig grad før lørdag morgen og formiddag.

I Skagerrak kan det i korte perioder komme bølger på 10 meter, og det vil også bli veldig høye bølger inn mot land.

- En bør absolutt ikke ut i båt i morgen. Man bør fortøye båten så godt man kan, og holde seg i land, lyder oppfordringen fra meteorologen.

Men båten er ikke det eneste folk bør sikre.

- Det vil helt sikkert falle noen trær i morgen, og jeg tipper det er noen trampoliner som kommer til å fly. Det er alltid noen som ikke har fått med seg våre varsler, sier Selberg.

Meteorologen ber alle bruke litt tid på å sikre at løse gjenstander, som trampoliner og hagemøbler, er forsvarlig sikret.

Både politi og brannvesen i de vindutsatte områdene ber folk ta forholdsregler.

- Vi ber folk innstendig om å sikre båter, trampoliner og løse gjenstander, er beskjeden fra brannvesenet i Agder, ifølge NTB.

- Oransje nivå opptrer sjelden og betyr stor fare. Du må påregne fare for store skader, advarer Østre Agder brannvesen.