Color Line-reder tok ut 46 mill. i utbytte tross nytt giganttap

Olav Nils Sunde tok utbytte etter først å ha meldt i årsrapporten at det ikke ble noe for 2014 etter nok et år med gigantunderskudd.

 Utbytte:  Color Line-reder og Gresvig-eier Olav Nils Sunde tok utbytte på 46 millioner i fjor, tross underskudd på en kvart milliard. Foto: Odd Roar Lange/Dagbladet
Utbytte: Color Line-reder og Gresvig-eier Olav Nils Sunde tok utbytte på 46 millioner i fjor, tross underskudd på en kvart milliard. Foto: Odd Roar Lange/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): Etter først å ha meldt i årsrapporten at det ikke ble noe utbytte for 2014 etter nok et år med gigantunderskudd, minus 238 millioner kroner for konsernet før skatt i fjor, tok Color Line-reder og Gresvig-eier Olav Nils Sunde i sommer likevel ut 46 millioner kroner i utbytte, skriver Kapital.

Sunde og hans mangeårige advokat Morten Garman avholdt i midten av juni en ekstraordinær generalforsamling i konsernspissen O.N. Sunde AS, der milliardæren bevilget seg 46 millioner kroner i utbytte.

Et utbytte som i skattemessig forstand var å anse som tilbakebetaling av tidligere innbetalt kapital, ifølge protokollen fra generalforsamlingen.

Kapital har de siste fem årene nær halvert anslaget på Sundes formue, og vurderte ham i fjor til å være Norges 45. rikeste med en formue på fire milliarder kroner.

Årsaken til kuttene har i første rekke vært at han har tapt store summer på sportskjeden Gresvig og kleskjeden Voice de siste årene. Men i tillegg har også den tidligere melkekua Color Line begynt å levere røde tall.

Til tross for regnskapsmessige tap på til sammen 600 millioner kroner før skatt for konsernet de siste fire årene, har Sunde og hans to voksne barn Aleksander og Camilla ifølge Kapital i den samme perioden bevilget seg til sammen 300 millioner kroner i utbytter.

Sundes mangeårige høyre hånd og styremedlem i O.N. Sunde, Bjørn Paulsen, forsvarer de siste årenes utbytter, og mener egenkapitalen er mer enn solid nok sammenlignet med det nivået som utbyttene har ligget på:

- Det har vært og er styrets oppfatning at reell egenkapital er betydelig over bokførte verdier. Endelig vil resultatutvikling over tid være et element, og hadde dere for eksempel utvidet undersøkelsesperioden med ett eller to år, det vil si inkludert 2010 og eventuelt 2009, ville akkumulert tap i perioden være snudd til et resultatmessig overskudd. Det er og har vært styrets vurdering at konsernet har en forsvarlig egenkapital, skriver Paulsen i en e-post til Kapital.