Columbine-beundrerne planla massakre på nettet

Ross McKnight (16) og Matthew Swift (18) samlet informasjon om våpen og Columbine-massakren.

HER SKULLE Ross McKnight og Matthew Swift drepe alle lærerne og elevene etter å ha sprengt en bombe på et kjøpesenter som en avledning. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS/Scanpix
HER SKULLE Ross McKnight og Matthew Swift drepe alle lærerne og elevene etter å ha sprengt en bombe på et kjøpesenter som en avledning. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rettsaken mot de to britiske tenåringene Ross McKnight (16) og Matthew Swift (18) er i gang. De er tiltalt for å ha planlagt den største massakren noensinne, inspirert av Columbine-massakren i USA.

Ifølge påtalemyndigheten hadde de to skrevet ned en detaljert plan  som de kalte «Project Rainbow» - «Prosjekt Regnbue». I planen sto det at de skulle plante en bombe på et kjøpesenter, for deretter å drepe lærere og elever på skolen. Det hele skulle ifølge planen gjennomføres på tiårsjubileumet til Columbine-massakren fra 1999, skriver Reuters.

For en drøy uke siden startet saken i retten, og britiske medier har fulgt saken tett.

Hatet lærerne og elevene
Ifølge avisa The Telegarph skal Matthew Swift ha fortalt vennene sine via internettchat at han hatet lærerne og de 1200 elevene på Audenshaw High School nær Manchester.

Han og Ross McKnight skal ha brukt måneder på å diskutere planene på nettet, ifølge Sky News.

I en av diskusjonene skal Swift ha skrevet «Audy (Audenshaw) er det neste Columbine, fordi jeg skal drepe alle.»

«- Det bor en Eric i meg»
«Jeg vet jeg er en Swift, men det bor en Eric inni meg,» skal han også ha sagt med klare preferanser til Eric Harris, som var en av de to tenåringene som drepte 12 studenter og en lærer i en massakre på Columbine High School i 1999, før de tok sine egne liv.

Ifølge aktor skal guttenes plan ha vært å detonere en bombe på kjøpesenteret Crown Point North for å avlede nødenhetene før de detonerte bombene ved Audenshaw High School.

Swift er tidligere elev ved skolen, mens McKnight fremdeles studerte der da planene ble avslørt.

18-åringens Google-søk ble også presentert for juryen. Han hadde blant annet søkt på «maskinpistol», «shotgun», «revolver», «pump action firearm», «assult rifle», «AK47», «Eric Harris journal» og «Dylan Klebold».

Ville også sprenge IKEA
Videre skal Swift ha foreslått å utvide planene overfor McKnight. «La oss utvide prosjekt regnbue, jeg mener å utvide det til å ha flere mål. Jeg vil sprenge IKEA også.» Dette svarte McKnight da: «Ja, la oss gjøre alt.»

De to tiltalte erkjenner ikke straffeskyld.

Ifølge avisa The Telegraph var 18-åringen interessert i Nazi-lederen Adolf Hitler. Han hadde biografien hans «Mein Kampf» i bokhylla, sammen med Turner-dagboka, som er sett på som en bibel for rasister, ifølge avisa. Videre kunne man finne en bok om hjemmelagde skytevåpen og en SAS Overlevelses-guide.

Ville kjøpe kjemikalier
Avisa The Mirror skriver at Swift spurte klassekamerater om å gå kjøpe kjemikalier til å lage bomber.

- Han sa at han ville lage små bomber, og forsikret meg om at det ikke ville være til noe stort. Men han ville ikke at folk skulle vite at han kjøpte det, sa Phillipa Knowles i retten, som til slutt ikke ville kjøpe kjemikalier til ham.

Også en annen ble spurt om å kjøpe stoffer som kunne bli brukt i bomber, men nektet å gjøre det.

Engelsklærer Johanna Sallabank fortalte retten at hun hadde blitt bekymert da 16 år gamle McKnight skrev et essay om opplevelsen etter massakren på Audenshaw.

Aktor fortalte juryen at Swift hadde skrevet ned detaljer om hvordan de skulle være kledd dagen det hele skulle skje, og at politiet fant svarte jakker og kamunflasjebukser i de tiltaltes hjem.

De ble avslørt av ei jente som varslet politiet etter at McKnight ringte ei jente i mars og fortalte at han gledet seg veldig til 20. mars, fordi det var tiårsjubileumet til Columbine-massakren. Ifølge jenta var han full da han fortalte henne planene. Dagen etter varslet hun moren og politiet.

OG HER SKULLE de første bombene gå av. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS/Scanpix
OG HER SKULLE de første bombene gå av. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer