Comeback for Lindbæk

Han var en av de første som offentlig ble kastet hodestups fra en topplederstilling. I går ble Jannik Lindbæk utpekt til et av de mektigste vervene i norsk næringsliv: styreformann i DnB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jannik Lindbæk (60) flyttet hjem til Norge på nyåret for å trappe ned karrieren med styreverv og rådgivning, etter 13 år som toppleder av internasjonal bankvirksomhet i Helsingfors og Washington.

- Det er veldig godt å komme hjem til familien. Tre av fire barn og fem barnebarn bor her, sier Lindbæk, som både har øyne og hår som passer godt til rollen som snill julenisse. Det kan passe godt med en snill og jovial framtoning når han skal overta styrelederrollen i DnB, hvor utfordringene står i kø.

Fullt så moro var det ikke i 1985. Etter ni år i sjefsstolen ble han kastet fra toppsjefsstillingen i Storebrand etter intern maktkamp.

Ikke moro

- Nei, moro var det jo ikke. De første månedene etterpå var vanskelige, selv om jeg fikk mye sympati. Jeg gjennomlevde tunge tanker og en vanskelig personlig omstilling. I tillegg lærte jeg også betydningen av vennskap. I ettertid ga det meg en personlig modning som jeg ubetinget tror jeg vokste på. Man lærer som kjent ikke av medgang, men av motgang, sier Lindbæk.

Da formannen i DnBs valgkomité, Harald Norvik, ringte tirsdag morgen, ble han mer glad enn overrasket.

- Mange, til og med folk jeg møtte på gata, hadde spurt meg om jeg ikke var blitt spurt ennå, sier Lindbæk, som mener han har solid bakgrunn for jobben.

Selv om Lindbæk understreker at han ikke er valgt ennå, legger han ikke skjul på at han, som sin gode venn og nåværende styreformann i DnB, Gerhard Heiberg, er skeptisk til å skille ut Vital for å få til en fusjon med Storebrand. Som styremedlem i Vital Forsikring kjenner Lindbæk DnB fra innsiden.

Kommet langt

- Vital har vært eid av DnB i en del år nå, og samordningen mellom DnB, Vital og også Postbanken, er kommet langt. Det er nesten utenkelig å skulle rive opp samarbeidet igjen, både menneskelig og forretningsmessig. Et samarbeid med Storebrand samler en så stor del av pensjonsforsikringsmarkedet under én hatt at det vil gi store problemer. Men ikke uløselige, sier Lindbæk.

Han er noe vagere når det gjelder en sammenslåing av DnB og Kreditkassen, slik DnB-ledelsen har ivret for.

- Hadde du spurt meg for seks- åtte år siden, hadde jeg avvist det glatt. Men mye har forandret seg de siste årene. Næringslivet må ha reelle finansieringsalternativer, men de siste årene har en rekke utenlandske banker etablert seg i Norge. Det har åpnet en konkurranse som gir helt nye muligheter for næringslivet, sier Lindbæk.

LYKKELIG: -Det er veldig godt å komme hjem, sier Jannik Lindbæk.