Comeback for Mølsæter

I fjerde kvartal 2018 raste fondet First Generator. Nå har vinden snudd, med en avkastning på 22 prosent hittil i år.

SMAL PORTEFØLJE: - Skal man ha meravkastning, kan man ikke ha for mange aksjer i porteføljen, sier forvalter Martin Mølsæter. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen
SMAL PORTEFØLJE: - Skal man ha meravkastning, kan man ikke ha for mange aksjer i porteføljen, sier forvalter Martin Mølsæter. Foto: Eivind Yggeseth/FinansavisenVis mer

(Finansavisen:) Fondet First Generator har en smal portefølje med bare 10 til 15 selskaper. Ifølge forvalter Martin Mølsæter er dette alfa omega for å skape avkastning, men det innebærer også større nedside­risiko, skriver Finansavisen.

- Skal man ha meravkastning, kan man ikke ha for mange aksjer i porteføljen, sier han.

Med et tilbakelagt fjorår som endte med en nedgang på hele 26 prosent er pendelen snudd. Mens referanse­indeksen er opp 11,2 prosent har Generator levert over 22 prosents avkastning i år. Ifølge Mølsæter er det mer å hente.

- Vi ser mange tegn på at veksten i Kina er på vei opp igjen etter kinesisk nyttår i februar. Dette er spesielt positivt for verdi­aksjer og sykliske aksjer som vi har en sterk overvekt av i Generator. Pris/bok i fondet er kun 1,1 mot 2,0 for Oslo Børs, sier han til avisen.

I en oversikt på Morningstar har First to fond på topp, med Global Fokus hakket foran Generator.

Solgte Norwegian

Blant selskapene som påførte First Generator store tap på tampen av fjoråret var Norwegian. I slutten av januar, da selskapets emisjon på tre milliarder kroner ble kjent, fikk omsider Mølsæter nok.

- «Gitt emisjonsstørrelsen og annonseringen av at selskapet ikke lenger har løpende samtaler med mulige partnere, ødelegges investeringscaset på kort sikt for meg», fortalte han til Finans­avisen i februar.

Dagene i forveien ble hele aksjeposten solgt, og de 65 millionene han fikk tilbake investerte han videre i gassrederiet BW LPG.

- Annenhåndsverdiene skal opp fra ekstremt lave verdier siden ratene er på full fart oppover, sier han.

BW LPG vekter nå 8,4 prosent av fondet.

Oljeeksponering

Singapore-baserte Andreas Sohmen-Pao kontrollerer nær 50 prosent av BW Offshore, et selskap Mølsæter har rundt 7 prosent av kapitalen i.

- Jeg liker oljefelteksponeringen til BW Offshore. Det er fortsatt god oppside til NAV (verdijustert egenkapital, red. anm.) gitt dagens olje­pris, sier han til avisen.

Mølsæter uttalte i Hegnar-TV i august 2018 at «han liker moren bedre enn datteren». Moren han sikter til er RAK Petroleum, som i sin tur eier 40 prosent av oljeselskapet DNO.

- Mandag denne uken annonserte RAK at det vil kjøpe tilbake egne aksjer. Med samme rabatt mot NAV som forrige gang burde de nå være villige til å betale 18,50 kroner og oppover.

- NAV med dagens DNO-kurs er 27 kroner, sier Mølsæter, som sier at aksjen vekter rundt 7 prosent av fondets størrelse.

Den største posten i First Generator er Elkem, en av verdens ledende produsenter av silisiumrelaterte avanserte materialer. Siden nyttår har aksjekursen gått fra drøye 21 kroner til 36 kroner, en stigning på nær 70 prosent. Mølsæter er selskapets 14. største aksjonær med rundt 3,5 millioner aksjer til en verdi rundt 129 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Størrelsen på fondet utgjør nå rundt 1,1 milliarder kroner.

Andre økonominyheter:
DNB Markets anbefaler åtte aksjer
Kjempekontrakt for EMGS