Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Comeback fra ABBA-Frida

STOCKHOLM (Dagbladet): Etter 12 års stillhet kommer Annifrid Lyngstad med et nytt soloalbum. Etter ABBA-bruddet har hun giftet seg med en tysk-svensk prins og bosatt seg i Sveits. Pengene trenger hun ikke, så inntektene går til miljøfond og humanitære prosjekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mitt liv som prinsesse? Veldig enkelt. Jeg står opp, tar på meg jeans og en stor genser og så går jeg ut i hagen og graver i jorda, sier Annifrid Lyngstad.

Hun tar imot norsk, dansk og svensk presse på løpende bånd i tidsriktige interiører i bøk og hvitt hos Andersson Records på Östermalm i Stockholm. Hun har brukt tid på makeupen, men ville uansett sett yngre ut enn sine 50 år.

Antrekket er forretningsmessig svart draktjakke og nesten-slengbukser, stilen profesjonell. Hun snakker like gjerne om penger som om kuene hun har på beite utenfor huset.

Prinsesse

Sin tysk-svenske prins Heinrich Ruzzo Reuss traff hun for ti år siden. I 1992 giftet de seg, og norskfødte Annifrid ble prinsesse. Tittelen har hun et greit forhold til.

- Jeg tenker aldri på meg selv som prinsesse og jobbet ikke for å bli det. Jeg forelsket meg i en mann, ikke en tittel. Men i noen offisielle sammenhenger kan det være greit å være prinsesse, sier Annifrid og smiler. I likhet med Grynet Molvig har hun svingt seg over parketten på Stockholms slott. Hennes mann gikk på svensk kostskole og er venn av kongen.

Frida skjønner dem som sammenlikner hennes liv med selve ungpikedrømmen. Hun har ingen planer om å komme med selvbiografi, slik Agnetha Fältskog gjør i høst, men ser ikke bort fra muligheten til en gang å bidra til en film om den foreldreløse jenta som ble født som resultat av forbudt norsk-tysk kjærlighet under krigen, som vokste opp hos mormor, ble verdensstjerne og deretter prinsesse.

Hemmelig adresse

Hvor i Sveits paret bor, vil hun ikke si. Pressen har aldri sluppet inn hos Annifrid, verken da hun var småbarnsmor og vokalist med rekkehus i Eskilstuna, ABBA-stjerne og gift med Benny eller nå, hemmelighetsfullt tilbaketrukket oppunder sveitsiske alper.

- Pressen slipper aldrig inn, aldrig, sier hun, med uventet temperament og trykk på g-en.

Frida har forlatt glamouren. Det ble for trangt på toppen, livet føltes ufritt. Nå handler det om økologi, hjelp til gatebarn og kamp mot narkotika.

Penger behøver hun ikke bekymre seg for. Sist hun skrev selvangivelse i Sverige hadde hun en formue på 43 millioner kroner. Hva hun er god for i dag, vil hun ikke si, men hun forteller uoppfordret at hun har tjent åtte millioner bare på den siste samleplata til ABBA.

Miljøfond

- Hvorfor kommer du med plate? Det kan umulig være for pengenes skyld?

- Si ikke det, sier Frida og smiler med sterke hvite tenner.

- Jeg vil gjerne tjene penger. Inntektene fra plata skal gå til miljøfond og humanitære prosjekter. Jo mer den selger, jo bedre.

Frida var den første artisten i Sverige som fortalte at hun holdt med Moderaterna. I dag vet hun ikke hva hun skulle stemt.

- Så enkelt som å holde med de grønne, er det ikke. Jeg kjører blyfritt, kildesorterer glass, plast, papir og metaller, kjører selv til miljøstasjonen og nedlegger mye arbeid i miljø, men jeg er ikke fanatisk.

I mange år hørte hun ikke på ABBA. Nå har hun begynt igjen, og synes det er kjempebra. Hun har også kontakt med de andre, særlig Benny og Björn, men også Agnetha. At de skulle ha et anstrengt forhold, avviser hun bestemt. Det er bare noe pressen har funnet på. Hennes beste ABBA-minne er den kvelden Benny kom hjem med bakgrunnen på «Dancing Queen».

- Det beste jeg hadde hørt. Jeg begynte å gråte, fikk en veldig sterk lykkefølelse, sier hun.

«Djupa andetag»

Fortsatt er «Dancing Queen» en av favorittene. Men nå er det Frida alene det handler om. Sist hun slapp et soloalbum var i 1984, med «Shine». Om to uker kommer «Djupa andetag», med svenskenes nye pop-wonderboy Anders Glenmark som produsent og tekstforfatter. Frida har bare skrevet én tekst, men står for hvert ord.

- Sangene handler om å være kvinne. Den favner mine og andre kvinners erfaringer. Jeg vil vise at kjærlighet, sensualitet, barnslighet og lekenhet er en del av kvinners liv, uansett alder.

- Men tekstene handler også om sårbarhet, sjalusi og redselen for å bli forlatt. Er dette viktige temaer i ditt liv?

- De har vært det. Nå er jeg lykkelig med Heinrich. Han er en meget kjærlig mann. Rett og slett vidunderlig, uten en eneste dårlig side.

- Er det mulig?

- Javisst.

- Om ikke Annifrid Lyngstad hadde blitt musiker?

- Da skulle hun blitt profesjonell fjellklatrer. Jeg elsker å utsette meg selv for fare, elsker samhørigheten med naturen, elsker fjellet, sier Annifrid.

For første gang blir hun blank i blikket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media