Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Comeys avskjedsbrev: - Jeg har alltid ment at presidenten kan sparke FBI-direktøren av hvilken som helst grunn, og uten grunn

- Jeg vil ikke bruke tid på avgjørelsen, skriver James Comey.

BREV: I sitt avskjedsbrev til de ansatte i FBI gir James Comey uttrykk for at han ikke kommer til å dvele ved at han ble sparket. VIDEO: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært stille fra den sparkede FBI-direktør James Comey siden han ble sparket av USAs president Donald Trump.

Vil ikke bruke tid på avgjørelsen

Men nå har CNN fått tak i Comeys avskjedsbrev til det som inntil nylig var hans undersåtter i FBI.

«Jeg har alltid ment at presidenten kan sparke FBI-direktøren av hvilken som helst grunn, og uten noen som helst grunn. Jeg kommer ikke til å bruke tid på avgjørelsen eller måten det ble utført på. Jeg håper ikke dere vil det heller», skriver Comey.

Comey skal ha fått vite at han ble sparket via TV da han snakket med FBI-ansatte i Los Angeles. Ifølge New York Times skal Comey ha sagt at det var en «ganske morsom» spøk da nyheten kom opp.

I brevet til de ansatte gir Comey uttrykk for at han ikke har til hensikt å dvele ved begivenhetenes gang.

«Det er gjort, og jeg vil klare meg, selv om jeg kommer til å savne dere og oppdraget veldig».

Resten av det relativt korte brevet bruker Comey til å rose FBI som helhet, som han omtaler som «en høyborg av kompetanse, ærlighet og uavhengighet».

«Det er veldig vanskelig å forlate en gruppe som jobber så målbevisst for å gjøre det rette. Mitt håp er at dere vil fortsette å leve opp til våre verdier og oppdraget med å beskytte det amerikanske folk og opprettholde Grunnloven», skriver Comey.

FORBLØFFER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøker Rex Tillerson i Washington. Da en reporter spurte dem om sparkingen av FBI-sjefen James Comey kom til å ha noe innflytelse på møtet deres, forventet hun nok ikke dette svaret. Video: CNN Vis mer

Han avslutter brevet med følgende beskjed til de FBI-ansatte:

«Å jobbe med dere har vært en av de store gledene i livet mitt. Takk for den gaven».

Hvorfor nå?

Spørsmålet alle stiller seg etter sparkingen er hvorfor det skjedde akkurat nå? En av dem er Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer.

- Hvorfor skjeddet det i dag? Vi vet at Representantenes hus ser på Russlands involvering i valgkampen. Vi vet at Senatet etterforsker det. FBI ser på om Trump-kampanjen samarbeidet med Russland, sa minoritetsleder i Senatet Chuck Schumer under en pressekonferanse, før han stilte spørsmålet:

- Kom disse etterforskningene for nær presidenten?

I oppsigelsesbrevet fra Trump til Comey viser presidenten til FBIs gransking av saken om Hillary Clintons epostserver, men kritiske røster mener oppsigelsestidspunktet neppe er tilfeldig.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer

Dette fordi FBI for tiden er i gang med å granske Russlands rolle i det amerikanske presidentvalget, noe Comey også skal vitne i etterretningskomiteen i Senatet om.

Nyhetene om at Comey kort tid før han ble sparket ba om mer penger til Russland-granskingen vil trolig heller ikke bidra til at spekulasjonene bak motivasjonen for sparkingen blir mindre.

Selv om Det hvite hus bastant avviser at tidspunktet for sparkingen har noe med granskningen å gjøre.

- Trump har vurdert å sparke FBI-sjefen helt siden valget, sa Sarah Huckabee Sanders.

Avlyttingssak

En annen som har lidd samme skjebne som James Comey er tidligere statsadvokat i Manhatten, Preet Bhara, som fikk sparken 11. mars. Han fikk beskjed om å gå, men nektet.

«Det finnes mer bevis for at Comey ble sparket på grunn av Russland-granskingen (noe bevis) enn det er for at Trump ble avlyttet (ingen bevis)», tvitret Bhara natt til torsdag.

Avlyttingssaken Bhara refererer til er påstandene fra Trump, da han i mars anklaget sin forgjenger Barack Obama for å ha overvåket ham under valgkampen.

Under en høring i Kongressen for en drøy måned siden avviste Comey Trumps påstander.

Men saken blusset opp igjen i forrige uke da det ble kjent at FBI i fjor sommer fikk en kjennelse fra den hemmelige domstolen FISA til å overvåke Trumps tidligere valgkamprådgiver Carter Page.

FBI mente det var grunn til å tro at Page jobbet som agent for Russland.

Sparkingen av Comey, som leder etterforskningen av de påståtte båndene mellom Trumps valgkampanje og Russland, fikk mange til å peke på Watergate-skandalen og Richard Nixons «Saturday Night Massacre».

Da kvittet Nixon seg blant annet med spesialetterforskeren i Watergate-saken Archibald Cox.