Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Communist Party

Hofter med runde rumper på ruller sexy over dansegulvet. De er riktignok kledd i vadmelskjørt og strie, og inn fra venstre kommer en mann i lang skinnfrakk med hevet pistol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): -  Henda i været, du er arrestert. Du er en folkefiende, sier mannen. Han fører sin nylig erobrede kvinne over dansegulvet til sugende salsarytmer. Han får henne til å knele der utenfor toalettet, setter pistolløpet mot hennes nakke - og trekker av. Det er Communist Party i baren Cocacabana i sentrum av St. Petersburg, og vi er vitne til den klassiske bolsjevikiske henrettelsen - nakkeskuddet. Dagens unge russere er invitert til kostymeball med Stalin-tid og den store terror som tema. De leker sine besteforeldres og oldeforeldres skjebne, og faller døde om, før de gjenoppstår og igjen ruller mot natta.

HER ER SJEFBØDLENE Dzerzjinskij og Beria ballets helter, kledd i de fryktede uoffisielle uniformene til tsjekaen, det hemmelige politi, med tettsittende skinnfrakker, en slags nikkers i skinn, og myk skinnlue. Her er leirlivets fattige filler forsøkt kopiert, men det vanligste og enkleste plagget for å slippe inn på Communist Party er ei T-skjorte med hammer og sigd på, eller ei med et bilde av Lenin eller Stalin. De unge ruller mot natta helt uvitende om at EU-parlamentarikere fra Ungarn, Tsjekkia, Polen og de baltiske land nettopp har foreslått å forby salg av kommunistiske symboler, akkurat som de vil forby salg av hakekors og andre nazisymboler. De mener - med rette - at forbrytelsene begått i kommunismens navn og symboler ikke står noe tilbake for forbrytelsene begått av nazistene. Det døde dobbelt så mange i Stalins terror og undertrykkelse som i Hitlers - et sted rundt 20 millioner mennesker.

DEN MEST HARRY blant unge aristokrater, prins Charles\' sønn Harry, erfarte for litt siden at det ikke bare var uskyldig moro å ikle seg nazistenes symbol, hakekorset, på et kostymeball i England. Han fikk så ørene flagret av britisk løssalgspresse og opinion. Han var ikke bare ung, dum og uoppmerksom. Han var historieløs.

I PRAHA, BERLIN og Moskva har man feiret historieløsheten kommersielt de siste 15 åra med å selge kommunistiske relikvier på gata. Turister har kjøpt T-skjorter, flagg og bannere med hammer og sigd på. Ledende vestlige klesmerker har trykket det kommunistiske symbolet på sine klær, og solgt det som siste mote. De kommunistiske symbolene har blitt oppfattet som eksotiske og ufarlige, i motsetning til de nazistiske. Som Anne Applebaum skriver i forordet til sin bok «Gulag»: «Mens symbolet på et massemord fyller oss med gru, får symbolet på et annet massemord oss til å le.» Eller i dette tilfellet - på Cocacabana bar - til å feste. Appelbaum skriver at det blant annet var denne enkle observasjon som motiverte henne til å skrive monumentalverket om livet i Sovjetunionens fangeleirer.

FANGELEKEN fortsetter på bar Cocacabana. Bødlenes og ofrenes etterkommere kan sine roller godt. For her vet alle at også bødlene før eller seinere ble ofre, den kunnskap ligger i disse unge menneskenes ikke altfor fjerne personlige biografi. Og man kan si mye rart om tyskernes oppgjør med sin nazifortid, og ikke alltid noe positivt. Dessverre kan man si svært lite om russernes oppgjør med sin kommunistfortid, for den finnes knapt. Og Vestens omgang med kommunistenes relikvier bør man enten holde helt kjeft om, eller skrike opp om. For den er skamløs.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media