Concorde i lufta igjen

Concorde gjennomførte i dag sin første flytur på over ett år. Alle flyene ble satt på bakken inntil videre etter ulykka i Paris i fjor, der 113 mennesker mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgangen i dag var en testflyvning. Overlydsflyet tok av fra Heathrow i London klokka 15.20 og satte kursen over Atlanteren mot New York. Turen dit er beregna til å ta tre timer og 20 minutter før flyet snur tilbake, melder BBC News. I løpet av turen regner man å komme opp i over 2000 kilometer i timen, dobbelt så fort som lydens hastighet.

Samtlige av de gjenværende 12 Concorde-maskiner til British Airways og Air France ble satt på bakken etter at 113 mennesker omkom da en Concorde tilhørende Air France 25. juli i fjor styrtet like etter avgang fra Charles de Gaulle-flyplassen ved Paris.

Et punktert dekk, som følge av at en metallbit fra et tidligere avgått fly lå igjen på rullebanen, er sett som innledende årsak til brannen som oppsto i flyet før det styrtet.

Mannskaper fra British Airways og det britiske luftfartsverket kommer til å utføre diverse tester under og etter overflyvningen. Senere kommer trolig flere testflyvinger til å bli gjennomført før flyene eventuelt bli satt inn i rutetrafikk igjen.

Det har kostet flesk å forbedre sikkerheten på Concorde-flyene. Hittil har det blitt brukt over 400 millioner kroner. Kabinene er bygget om og i tillegg har drivstofftankene fått et spesialabelegg.

<B>ULYKKESFLYET:</B> I fjor omkom 113 mennesker da et Concorde-fly styrtet utenfor Paris i fjor. Dette blidet ble tatt like etter avgang.