DRAMATISK: I en ny dokumentar som vises på niårsdagen for angrepene den 11. september 2001 avslører Condoleezza Rice den svært dramatiske situasjonen som oppsto i Bush-administrasjonen. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix
DRAMATISK: I en ny dokumentar som vises på niårsdagen for angrepene den 11. september 2001 avslører Condoleezza Rice den svært dramatiske situasjonen som oppsto i Bush-administrasjonen. Foto: REUTERS/Jason Reed/ScanpixVis mer

Condaleezza Rice nektet Bush å dra til Washington

Rice forteller i en ny dokumentar om dramatikken som oppsto 11. september 2001. - Jeg hevet stemmen til presidenten, det hadde jeg aldri gjort før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I en dokumentar på den britiske TV-kanalen Channel 4, som vises på niårsdagen for angrepene den 11. september 2001, avslører Condoleezza Rice den svært dramatiske situasjonen som oppsto, skriver nyhetsbyrået Press Association gjengitt av The Guardian.

Rice, som den gang var USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, forteller i dokumentaren at Bush hadde ringt fra Florida og sagt at han ville komme tilbake til Det hvite hus i Washington.

Hevet stemmen Det synes ikke Rice var en god idé. Hun gjengir i dokumentaren en lang diskusjon med den tidligere presidenten der hun blant annet nekter han å komme tilbake til Washington.

- Til slutt hevet jeg stemmen og sa «Du kan ikke komme tilbake hit», så la jeg på. Jeg hadde aldri hevet stemmen til presidenten tidligere, sier Rice.

- Presidenten var ganske irritert på meg for å si det mildt. Jeg hadde kjent presidenten lenge og jeg visste at han ikke ønsket annet enn å være ved roret av skipet, sier Rice.

Tomt for luft Rice avslører også at det var dramatisk i bunkeren under Det hvite hus. Den begynte nemlig å gå tom for luft mens hun og visepresident Dick Cheney var der.

- Det var så mange mennesker i bunkeren at at oksygennivået begynte å synke. Secret Service-agenter kom inn og sa at noen måtte forlate den. De gikk rundt til enkelte og sa at de ikke var essensielle og derfor måtte forlate bunkeren, forteller Rice.

Samtidig floppet myndighetenes kommunikasjonssystem og til og med George Bush snakket med Rice på en ukryptert telefonlinje.

- Jeg tenker tilbake nå på de mange mobiltelefonene som ble brukt for å kommunisere svært sensitiv informasjon, og jeg mener at det kunne vært svært farlig fordi terroristene kan ha fulgt med, sier hun.

SJOKKET: Datoen 11. september, 9/11, glemmes aldri. Foto: REUTERS/NYPD/Scanpix
SJOKKET: Datoen 11. september, 9/11, glemmes aldri. Foto: REUTERS/NYPD/Scanpix Vis mer