Condi håper på nye fredssamtaler

Møtte Abbas og Olmert i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter å ha sittet i møte med den israelske statsministeren og den palestinske presidenten, sier USAs utenriksminister Condoleezza Rice i en kort kommentar til pressen at hun vil komme tilbake snart for å forsøke å få i gang nye fredssamtaler.

- Presidenten og statsministeren er enige om at de skal møtes igjen snart. De gjentok sitt ønske om amerikansk deltagelse og ledelse for å overkomme hindringer og organisere regional og internasjonal støtte for å komme et skritt nærmere fred. Dermed håper jeg å komme tilbake til Midtøsten snart, sier Condoleezza Rice.

Dermed forsvant hun, uten å svare på spørsmål fra pressen.

Flyttet opp på suiten

Rice hadde sittet i møter med president Mahmoud Abbas og statsminister Ehud Olmert i over to timer da hun kom ut.

Få hadde særlige forhåpninger til det uoffisielle toppmøtet i Jerusalem i dag, der Condoleezza Rice har uttalt at hun ønsket å så håp gjennom å skissere enkelte utkast til en fredsavtale.

De tre partene møttes først på et lite konferanserom på et av Jerusalems hoteller, men flyttet seg etter hvert over til Rices suite med utsikt over gamlebyen.

Det var kun de tre til stede på møtet, i tillegg til en arabisk tolk.

MØTES IGJEN: Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice møtte i dag (t.v) den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og den israelske statsministeren Ehud Olmert i Jerusalem. Nå har de håp om å møtes igjen for nye fredssamtaler snart. Foto: SCANPIX/AP
MØTES IGJEN: Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice møtte i dag (t.v) den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og den israelske statsministeren Ehud Olmert i Jerusalem. Nå har de håp om å møtes igjen for nye fredssamtaler snart. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Skjør fred

Søndag hadde Condoleezza Rice separate møter med både Ehud Olmert og Mahmoud Abbas, før alle tre møttes på mandag.

Den nylige enigheten om en palestinsk samlingsregjering skapte håp både om slutt på den interne, palestinske rivaliseringen mellom Hamas og Fatah, og om nye fredsforhandlinger med Israel.

Men dersom Israel og USA ikke vil ha noe med den nye regjeringen å gjøre, spørs det om avtalen kan skape ny fart i fredsprosessen.

- En palestinsk regjering som ikke aksepterer Midtøsten-kvartettens krav, kan ikke få anerkjennelse, og det vil ikke bli samarbeidet med den, sier statsminister Olmert.

Etter en samtale med president George Bush før helga fastslår han at USA har samme syn.

Gir håp

Den såkalte Midtøsten-kvartetten, som består av USA, Russland, FN og EU, krever at den palestinske regjeringen anerkjenner staten Israel, tar avstand fra voldelig kamp og slutter opp om tidligere avtaler som er inngått mellom Israel og den palestinske selvstyremyndigheten.

Regjeringsavtalen mellom islamistiske Hamas og president Mahmoud Abbas Fatah-bevegelse nøyer seg med å fastslå at samlingsregjeringen skal respektere tidligere inngåtte avtaler.

Og kanskje gir dagens møte håp om nye, konkrete samtaler.