Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Condoleezza Rice misfornøyd med Kofi Annan

USAs utenriksminister slår tilbake mot kritikken fra FNs avtroppende generalsekretær Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Condoleezza Rice slår tilbake mot kritikken fra FNs avtroppende generalsekretær Kofi Annan.

Annan benyttet mandag sin siste tale som generalsekretær til å kritisere USA for alenegangen i utenrikspolitikken og for å undergrave viktige menneskerettsprinsipper.

Talen ble holdt i Harry Trumans presidentbibliotek i Independence i Missouri, og Annan siterte blant annet Trumans advarsel om at «ingen nasjon kan skape sikkerhet for seg selv ved å søke overherredømme over alle andre».Klar adresse

Annan nevnte verken Irak eller Bush-administrasjonen direkte i talen, selv om adressen var klar og kritikken mot Irak-krigen og doktrinen om forhåndsangrep var tydelig.

- Når makt brukes, spesielt militærmakt, vil verden anse det for legitimt bare når verden er overbevist om at maktbruken er til det rette formål, for målsettinger som deles av de fleste og som er i overensstemmelse med bredt aksepterte normer, sa han.

Kritikken var åpenbart tung å svelge for USAs utenriksminister Condoleezza Rice som mener at Annan burde ha trukket fram alt det positive USA i hennes øyne har utrettet de siste to årene.- Positive ting

- Jeg hadde håpet at han ville snakke om det vi har samarbeidet om, sier Rice som viser til felles kamp mot aids, om FN-resolusjonen for å få slutt på krigen i Darfur og våpenhvilen som fikk slutt på krigen mellom Israel og Libanon i august.

- Den våpenhvilen ville aldri ha kommet i stand om det ikke hadde vært for USA, sier Rice.

IKKE FORNØYD: USAs utenriksminister Condoleezza Rice er ikke fornøyd med Kofi Annans siste tale som generalsekretær i FN. Hun mener han utelater det positive USA har bidradd med i verden. Foto: SCANPIX/AP
IKKE FORNØYD: USAs utenriksminister Condoleezza Rice er ikke fornøyd med Kofi Annans siste tale som generalsekretær i FN. Hun mener han utelater det positive USA har bidradd med i verden. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Jeg kan fortsette med å ramse opp positive ting vi har oppnådd i denne perioden og beklager at han ikke fokuserte på dette i sin tale, sier Rice.

- Denne talen var en gyllen anledning som han misbrukte, sier den amerikanske utenriksministeren.

(NTB)

image: Condoleezza Rice misfornøyd med  Kofi Annan

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!