- Condoleezza Rice var den første som godkjente vanntorturen

Hevdet noe annet selv.

GODKJENTE WATERBOARDING: Condoleezza Rice. Arkivfoto: EPA/AUDE GUERRUCCI/Scanpix
GODKJENTE WATERBOARDING: Condoleezza Rice. Arkivfoto: EPA/AUDE GUERRUCCI/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Condoleezza Rice var den første i Bush-administrasjonen som godkjente bruken av den omstridte vanntorturen, såkalt Waterboarding, i avhør av terrormistenkte, melder nyhetsbyrået AP.

Det kommer fram av dokumenter som ble offentliggjort av etterretningskomiteen i senatet i går.

Dokumentene viser at Rice hadde en mer sentral rolle enn det hun tidligere har hevdet.

Møtte justisministeren

Rice var nasjonal sikkerhetsrådgiver da hun i juli 2002 gikk god for å bruke waterboarding på Abu Zubaydah, som til sammen ble utsatt for metoden 83 ganger.

Få dager etter at hun ga beskjeden, ga justisdepartementet klarsignal til CIA om å bruke metoden, og få dager etter skjedde det for første gang med Zubaydah.

I en redegjørelse overfor en annen komite i senatet, Senate Armed Services Committee, har Rice tidligere hevdet at hun bare hadde deltatt i møter med CIA der metoden ble diskutert.

CIA skal først ha presentert ideen om å bruke metoden for Det hvite hus i april 2002. I mai møtte Rice CIA sammen med Alberto Gonzales, som senere skulle bli justisminister, og John Ashcroft, daværende justisminister.

Og i juli skal Rice ha gitt sitt godkjent-stempel.

Fikk advarsler

Før CIA begynte å bruke teknikken, gjennomførte de studier der militært personell ble utsatt for den. Konklusjonen var at metoden var akseptabel, fordi den ifølge studiene ikke medførte store fysiske eller mentale problemer i etterkant.

Samtidig kom det advarsler fra psykologer i hæren som advarte mot at metoden var farlig, og at flere av studentene som deltok i de kontrollerte forsøkene hadde blitt skadet.

- Risikoen i virkelige avhør vil være større, skrev han i en epost, ifølge AP.

Obama-administrasjonen har selv innrømmet at det har kommet viktig informasjon fra avhørene der waterboarding ble brukt. Samtidig sier de at det er umulig å vite om de også kunne fått informasjonen på annet vis.

CIA og Bush-administrasjonen ble i 2002 advart mot at de kunne få feilaktig informasjon, fordi de som ble utsatt for metoden kunne tenkes å gi et hvilket som helst svar, bare for å slippe unna.

Ble brukt av Røde Khmer

Barack Obama har kalt waterboarding tortur og sagt at metoden er umoralsk. Samtidig har han besluttet at de som utførte den omstridte teknikken ikke skal tiltales. Men han utelukker ikke at de som utarbeidet Bush-administrasjonens avhørsregler som åpnet for metoden, kan bli rettsforfulgt.

Bushs visepresident Dick Cheney har bedt om å få dokumenter fra CIA som han mener viser at waterboardingen var en suksess.

Waterboarding, eller simulert drukning, innebærer at fangen får helt store mengder vann over hodet mens han ligger på rygg, og dermed får følelsen av å drukne. Metoden skal tidligere ha blitt brukt både av den spanske inkvisisjonen og av terrorregimet til Røde Khmer i Kambodsja på 1970-tallet.

This photo provided by U.S. Central Command, shows Abu Zubaydah, date and location unknown. (AP Photo/U.S. Central Command)
This photo provided by U.S. Central Command, shows Abu Zubaydah, date and location unknown. (AP Photo/U.S. Central Command) Vis mer