Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Connor (19) døde etter å ha røykt Spice

Nå advarer foreldrene hans i rørende video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En lørdagskveld i juli i år prøvde Connor Reid Eckhardt fra California det narkotiske stoffet Spice for første gang. 19-åringen kollapset, og ble erklært hjernedød etter kort tid. Fire dager senere døde han, da familien valgte å koble ham fra respiratoren.

Nå har Connors familie lagt ut en video fra sønnens gravsted, hvor de advarer andre mot å ta det syntetiske stoffet.

- Endret alt - Jeg vet at det kan ha vært ekstremt gruppepress eller andre grunner til at du ville gjøre dette, men ett hint av Spice og det endret alt, forteller pappa Devin Reid Eckhardt i videoen de har lagt ut på en Facebook-profil i sønnens navn (se hele videoen øverst i saken).

Han og Connors mor Veronica har siden sønnens død startet kampanjen «Do It 4 Connor», for å bevisstgjøre farene ved bruk av stoffet. Spice er samlebetegnelsen på de relativt nye rusmidlene syntetisk hasj eller syntetisk cannabis, som gir en cannabis-lignende rus.

Stoffet har i flere år vært mulig å kjøpe i butikker og bensinstasjoner i USA, samt på nett, og kommer oftest i pulverform som røykes i piper eller i sigaretter.

Ti overdoser på én uke Sverige er et av landene som har merket økende bruk av stoffet. Bare i forrige uke ble fjorten ungdommer sendt til sykehus etter Spice-overdoser. I flere tilfeller var tilstanden livstruende, skriver SVT Nyheter.

- Faren med Spice er at det er en sammensetning av mange forskjellige stoffer. Og flere av dem man har undersøkt, er betydelig sterkere og farligere enn cannabis, sier narkotikaekspert Kai Knudsen ved Sahlgrenska Universitetssykehus til Metro.

Spice øker stresshormonene i kroppen og kan lede til at man kollapser. Man kan også få kramper og organskader på nyrer og lever.

TAR LIV: Syntetisk canabis øker stresshormonene i kroppen og kan føre til overdose og dødsfall. Foto: NTB Scanpix
TAR LIV: Syntetisk canabis øker stresshormonene i kroppen og kan føre til overdose og dødsfall. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Fredrikstad Blad øker antall beslag av det narkotiske stoffet også i Norge.

- Mengden beslag av det farlige rusmiddelet Spice har økt voldsomt. Beslagene blir ikke gjort her på Svinesund, men av tjenestemenn som sjekker posten inn til Norge på Gardermoen eller i Oslo, sier tollsjef Wenche Fredriksen til avisa.

Toll- og avgiftsdirektoratet var ikke tilgjengelig for Dagbladets spørsmål tirsdag.

VED SYKESENGA: Pappa Devin Reid Eckhardt ved sønnen Connors side. Kort tid etter at 19-åringen prøvde stoffet Spice for første gang, ble han erklært hjernedød. Foto: Devin Reid Eckhardt/Facebook
VED SYKESENGA: Pappa Devin Reid Eckhardt ved sønnen Connors side. Kort tid etter at 19-åringen prøvde stoffet Spice for første gang, ble han erklært hjernedød. Foto: Devin Reid Eckhardt/Facebook Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!