Cook advarer Blair mot krig

LONDON (Dagbladet): Tony Blairs eksutenriksminister Robin Cook, som sitter i regjeringen som Underhusets leder, kom i går med en sterk advarsel til Blair, og advarer mot krig mot Irak, hvis den ikke støttes av FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed stiller Robin Cook seg i spissen for de såkalte «duene» i regjeringen, blant dem også bistandsminister Clare Short. I morgen møtes regjeringen for å diskutere en mulig Irak-krig.

Underhuset skal tirsdag diskutere en rapport Blair legger fram. Han har lovet å avsløre hvor mange masseødeleggelsesvåpen Saddam Hussein har.

Rapporten skal vise hvor langt Irak er kommet med sine forberedelser til produksjon av atomvåpen og hvor mye giftgass og biologiske våpen landet har.

Cook lover det skal bli en spennende debatt både i regjeringen og i Underhuset. Han vil at Parlamentet får stemme over en krigserklæring, når den tid kommer. Blair, mener statsministeren alene skal vurdere om krig er nødvendig.

Cook vil ikke godta en krig med mindre den er vedtatt i FN: - Det er viktig at enhver aksjon som blir tatt om Irak, har internasjonal støtte. Vi må bygge en bredest mulig koalisjon, for å sikre at Saddam blir isolert fra den internasjonale opinionen, ikke vi.