Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coop Norge kjøper ICA Norge

Avtale kjent i morges.

BLIR KJØPT OPP:   Coop Norge har inngått avtale om å kjøpe aksjene i ICA Norge melder selskapene i morges.:  Erik Johansen / NTB scanpix
BLIR KJØPT OPP: Coop Norge har inngått avtale om å kjøpe aksjene i ICA Norge melder selskapene i morges.: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Coop Norge har inngått avtale om å kjøpe aksjene i ICA Norge. Det kommer fram i en pressemelding i morgens.

Avtalen innebærer at Coop kjøper hele ICas dagligvarevirksomhet i Norge, som består av 552 butikker, blant dem ICA Supermarked, Rimi-butikkene og Matkroken. Også butikkjedens logistikk- og støttefunksjoner blir en del av handelen.

Ica Norge hadde i fjor en omsetning på 16,5 milliarder kroner, og rundt 8900 ansatte, inkludert ansatte i franchisebutikkene.

Ifølge pressemeldingen er kjøpssummen på 2, 5 milliarder norske kroner.

ICA sier det sto mellom to alternativer for å bedre lønnsomheten for selskapets norske virksomhet: Enten måtte virksomheten kuttes kraftig, eller så måtte selskapet selges.

- Salget av ICA Norge til Coop Norge er den beste mulige løsningen for vår virksomhet i Norge. Den innebærer at flere butikker og arbeidsplasser blir bevart enn om vi skulle drevet videre i en langt mindre skala enn i dag, sier konsernsjef Per Strömberg i ICA Gruppen i en melding.

Må godkjennes På landsbasis hadde Coop og ICA Norge ved årsskiftet en markedsandel på henholdsvis 22,7 og 11,1 prosent.

- Gjennomføring av transaksjonen er avhengig av godkjennelse fra Konkurransetilsynet. Coop vil nå gå i dialog med Konkurransetilsynet for å finne den beste løsningen på dette, heter det i pressemeldingen fra Coop Norge.

Med den nye avtalen i boks vil det norske dagligvaremarkedet gå fra fire til tre store aktører. Norgesgruppen, Reitangruppen og det nye Coop/ICA.

- Konkurransetilsynet vil gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet. Strukturendringer i dagligvaremarkedet kan få stor betydning for konkurransen og dermed for forbrukerne. Vi vil se på hvordan dette oppkjøpet påvirker konkurransen både nasjonalt og lokalt, sier konkurransedirektør Christine Meyer i en melding om oppkjøpet.

Fryser behandlingen av Norgesgruppe-avtalen Oppkjøpet av Ica fører til at Konkurransetilsynet foreløpig stopper behandlingen av samarbeidsavtalen mellom ICA og Norgesgruppen.

- Den informasjonen vi har fått fra partene er at samarbeidsavtalen mellom Ica og Norgesgruppen vil bli terminert. Vi har avtalt å ha en dialog med Ica om når og hvordan dette skal skje. Når avtalen er terminert, vil ikke tilsynet lenger ha en samarbeidsavtale for vurdering, sier Christine Meyer.

Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, Per Roskifte, sier til Dagbladet at Norgesgruppen ikke har noen innvendinger mot at ICA innlemmes i Coop.  

- Vi har ingen spesielle kommentarer. Dette var ingen uventet mulighet, ICA har selv påpekt dette som en mulig løsning for å stoppe tapene i Norge.   Norgesgruppen har selv jobbet med et samarbeid om distribusjonsavtale med ICA, som kunne bidra til fortsatt drift.   - Det ser ikke ut til at det blir realisert nå, sier Roskifte. 

Han tror ikke konkurransen i det norske dagligvaremarkedet vil svekkes av sammenslåingen.  

- Vi tror Coop kommer styrket ut av dette. Det blir tre sterke aktører i det norske dagligvaremarkedet. Det vil bidra til fortsatt sterk konkurranse, sier Roskifte.

Konkurransetilsynet kan bruke inntil 130 virkedager for å vurdere oppkjøpet, men må i utgangspunktet legge frem begrunnet forslag til inngrepsvedtak innen 70 virkedager.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling