Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coop og Rema innleder innkjøpssamarbeid

Nå kan vi få bare to matkjedegiganter i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matvarekjedene Coop og Rema 1000 er klare til å innlede et innkjøpssamarbeid som svar på en lignende avtale mellom ICA og NorgesGruppen.

Nyheten vil bli presentert på en pressekonferanse klokken 11 i formiddag.

Avtalen skal være av betydelig størrelse og vil avhenge av Konkurransetilsynets godkjenning.Tilsynet har allerede innkjøps- og distribusjonsavtalen som NorgesGruppen og ICA Norge inngikk tidligere i år, oppe til vurdering.

Etter det NTB har grunn til å tro, vil Coop og Rema 1000 skrinlegge sine planer dersom konkurrentenes avtale viser seg å være i strid med konkurranseloven.

Duopol
Dersom begge avtalene går igjennom, vil to grupperinger så å si dele det norske matvaremarkedet mellom seg. Resultatet kan bli et såkalt duopol, som kan føre til høyere priser og dårligere utvalg for forbrukerne. Forbrukerrådet er sterkt kritisk til avtalen mellom NorgesGruppen og ICA, og mente den kunne komme til å bli møtt med et mottrekk fra Rema og Coop. Dette trekket synes nå å ha kommet.

Konkurransetilsynet fattet i april et vedtak om midlertidig stans i avtalen mellom ICA og NorgesGruppen. Begge påklaget dette vedtaket uten å nå fram i første omgang.

8. juli besluttet den tidligere regjeringen gjennom Fornyings- og administrasjonsdepartementet å gi matvarekjedene midlertidig tillatelse til innkjøpssamarbeid i påvente av Konkurransetilsynets endelige beslutning. Avtalen om distribusjon fikk de to imidlertid ikke sette i verk, noe som gjør at ICA Norge fremdeles må frakte varer til sine butikker selv.

Mye på spill I begynnelsen av januar ble innkjøps- og distribusjonsavtalen mellom NorgesGruppen og ICA kjent.

— Vi har hatt en lang og omfattende dialog med Konkurransetilsynet i hele 2013. Utfallet har vi ingen grunn til å spekulere på, sier konserndirektør Per Roskifte i NorgesGruppen til NTB.

COOP-SJEF: Svein Fanebust. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.
COOP-SJEF: Svein Fanebust. Foto: Ned Alley / NTB scanpix. Vis mer

ICA Norge mener avtalen er avgjørende for å berge arbeidsplasser.

— Dette handler om ICA Norges og våre ansattes framtid, og denne avtalen vil være et viktig bidrag i kampen for å snu selskapet, sa administrerende direktør Thorbjørn Theie i ICA Norge tidligere i år.

Rema-sjef Ole Robert Reitan har på sin side vært meget kritisk til konkurrentenes avtale, som han har beskrevet som en «utrolig dårlig deal». Han viser til at NorgesGruppen nå får en forhandlingsmakt på over 50 prosent når de skal bli enige med leverandører som Stabburet, Lilleborg, Bama og Gilde.

— Jeg forstår at ICA måtte gjøre noe, men dette setter både Coop og Rema 1000 i en vanskelig situasjon. I tillegg er avtalen umusikalsk og uintelligent fra ICAs side, både vi og Coop sto med åpne armer for å ta imot dem, har Reitan tidligere uttrykt overfor Aftenposten.no. (NTB).


TIL MOTANGREP: Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan varsler at selskapet vil samarbeide med en annen dagligvaregigant, Coop. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TIL MOTANGREP: Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan varsler at selskapet vil samarbeide med en annen dagligvaregigant, Coop. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!