Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coop sluker ICA Norge

Coop har kjøpt alle aksjene i ICA Norge.

ØKONOMI Coop-sjef Svein Fanebust klinker til og kjøper kriserammede ICA Norge. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
ØKONOMI Coop-sjef Svein Fanebust klinker til og kjøper kriserammede ICA Norge. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Dagligvarekjeden Coop kjøper ICAs norske virksomhet for 2,5 milliarder kroner på gjeldfri basis, ifølge en melding fra selskapet mandag morgen

- Salget av ICA Norge til Coop Norge er den beste mulige løsningen for vår virksomhet i Norge. Den innebærer at flere butikker og arbeidsplasser blir bevart enn om vi skulle drevet videre i en langt mindre skala enn i dag. Butikkene kan i tillegg oppnå lavere innkjøpspriser og bedre konkurransekraft gjennom storskalafordeler i et mer slagkraftig Coop, sier konsernsjef Per Strömberg i ICA Gruppen.

Milliardgevinst Salget vil gi den svenske dagligvarekjeden en gevinst på omlag én milliard svenske kroner, fremgår det av meldingen.

Strömberg påpeker at selskapet har jobbet hardt med en alternativ plan for å drive ICA Norge videre.

- Planen ville ikke ledet til en tilstrekkelig lønnsomhet satt opp mot det budet vi nå har mottatt, sier han.

Coop-sjef Svein Fanebust sier at dette er en historisk og gledelig dag for Coop.

- Vi blir mer tilgjengelig for våre 1,4 millioner medlemmer og gjennom oppkjøpet når vi ut til nye kunder på enda flere steder. ICA Norge har attraktive butikker som vi virkelig ser frem til å drive videre. I tillegg passer butikkporteføljen oss helt ypperlig, sier han.

På landsbasis hadde Coop og ICA Norge ved årsskiftet en markedsandel på henholdsvis 22,7 og 11,1 prosent. 

Fire blir tre - Mange skulle nok helst sett at det fortsatte å være fire store aktører i det norske dagligvaremarkedet. ICA Norge har imidlertid besluttet å selge sin norske virksomhet. Av de realistiske alternativene, er den beste løsningen både for forbrukerne og leverandørene i dagligvaremarkedet at Coop overtar ICA Norge, sier Fanebust.

Avtalen må godkjennes av Konkurransetilsynet. Tilsynet må ta sin beslutning innen 130 arbeidsdager etter mottatt søknad.

Coop er innforstått med at det i noen lokale markeder kan være konkurranseforhold som gjør at de ikke vil kunne overta enkelte butikker. Coop vil nå gå i dialog med Konkurransetilsynet for å finne den beste løsningen på dette, heter det.

Konkurransetilsynet på banen - Konkurransetilsynet vil gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet. Strukturendringer i dagligvaremarkedet kan få stor betydning for konkurransen og dermed for forbrukerne. Vi vil se på hvordan dette oppkjøpet påvirker konkurransen både nasjonalt og lokalt, sier konkurransedirektør Christine Meyer i en kommentar til nyheten.

Hun gjør det samtidig klart at oppkjøpet fører til at tilsynet foreløpig stopper behandlingen av samarbeidsavtalen mellom ICA og Norgesgruppen.

Konkurransetilsynet understreker at meldingen om oppkjøpet ikke er mottatt enda, men at tilsynet likevel har startet saksbehandlingen på bakgrunn av informasjon fra partene.

- Vi er i dialog med partene for å sikre at meldingen inneholder mest mulig av den informasjonen vi trenger for å behandle saken grundig og effektivt. Konkurransetilsynet har faste lovbestemte tidsfrister i behandlingen av fusjoner og oppkjøp, og må innenfor disse fristene vurdere om oppkjøpet skal tillates eller stoppes. Partene vil også ha mulighet til å fremsette forslag til tiltak for å avhjelpe eventuelle konkurransebegrensende virkninger av oppkjøpet, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i en kommentar fra tilsynet.

Tilsynet kan bruke inntil 130 virkedager for å vurdere oppkjøpet, men må i utgangspunktet legge frem begrunnet forslag til inngrepsvedtak innen 70 virkedager. Fristen kan forlenges dersom partene legger frem forslag til avhjelpende tiltak. Fristen begynner å løpe når tilsynet har mottatt melding fra kjøper, heter det.

Flere nyheter Navamedic styrker sitt største produkt
Finansdirektøren går av
Dette skjer i dag

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling