Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corbyn ba May om å utsette Syria-angrepet i siste øyeblikk

Kaller angrepet «juridisk tvilsomt».

MOTPARTER: Jeremy Corbyn er sterk motstander av angrepet mot Syria, som ble godkjent av statsminister Theresa May. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Scanpix
MOTPARTER: Jeremy Corbyn er sterk motstander av angrepet mot Syria, som ble godkjent av statsminister Theresa May. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det britiske arbeiderpartiets leder Jeremy Corbyn ba i siste øyeblikk Tory-statsminister Theresa May om å utsette luftangrepet på Syria. Det sier han til avisa Telegraph.

- Jeg hadde en samtale seint i går kveld. Poenget mitt er at parlamentet burde vært rådspurt og blitt gitt anledning til å innta et synspunkt i saken. Isteden ble angrepet gjennomført i natt, sa partilederen under et besøk til West Yorkshire i dag.

Som kjent fikk Corbyns bønn liten effekt; i 03-tida gjennomførte Storbritannia, USA og Frankrike et massivt angrep mot mål i Syria som angivelig ble brukt til utvikling og lagring av Bashar al-Assad-regimets kjemiske våpen. Angrepet kom etter at USA i går fastslo at det foreligger sterke bevis for at regimet brukte slike våpen under et angrep på byen Douma i Øst-Ghouta forrige helg.

Ville avvente

PÅ TRE MINUTTER: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer - i korte trekk - konflikten i Syria. Video: Per Ervland Vis mer

Under FNs sikkerhetsråds hastemøte om angrepet i dag - der Russland til slutt ble nedstemt i sitt forsøk på å få igjennom en resolusjon som fordømmer angrepet - mante generalsekretær António Guterres til edruelighet fra partene i konflikten. Det tok Corbyn opp, og spurte hvorfor May ikke hadde tatt Guterres' ord til etterretning.

- Generalsekretæren i FN - som ville at angrepet skulle stoppes, som ønsket at FN-pakten ble overholdt, og gi OPCW (Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen) tid til å gjennomføre sin inspeksjon for kjemiske våpen i Syria, sa han.

TOTALSKADD: Statskanalen har sluppet bilder fra Homs og Damaskus, og viser totalskadde bygninger, kratere i bakken og ødelagte biler. En av bygningene er et forskningssenter i Damaskus, som angivelig har vært sentralt i å utvikle, produsere og teste Syrias kjemiske våpen. Mer enn 100 raketter ble avfyrt mot landet. Video: NTB Scanpix Vis mer

OPCW meldte i går at de vil gjennomføre en inspeksjon av de påståtte våpnene, men rakk altså ikke å komme i gang før angrepet ble satt i gang.

Corbyn sa at Labour nå vil kreve at Mays regjering går tilbake til FN, med støtte fra Sveriges regjering, for å få i stand en ny resolusjon - med Russland, USA og alle Syrias naboland, som Iran, Saudi-Arabia, Israel, Tyrkia, til stede rundt bordet.

- Denne borgerkrigen er fryktelig. Den har drept hundretusener, sa Corbyn.

Sterk motstander

Labour-lederen har markert seg som en sterk motstander av Storbritannias militære deltakelse i Syria, og kaller angrepet «juridisk tvilsomt». I et brev til May skriver han at det britiske parlamentet burde vært rådspurt i saken.

«Statsministeren står til ansvar overfor parlamentet, ikke overfor innfallene fra en amerikansk president», skriver han i brevet.

Corbyn uttalte i West Yorkshire at den eneste måten angrepet kunne vært lovlig på, var dersom det forelå en direkte trussel mot Storbritannia.

- Man kunne bare gjort det på grunnlag av selvforsvar - dersom det fantes en direkte trussel mot oss - og det fantes ikke, slo han fast.

Frykter eskalering

Han skriver videre at påstandene om at kjemiske våpen ble brukt i angrepet på byen Douma forrige helg, ikke er tilstrekkelig sjekket ut, og viser til at verken OPCW eller FN har gjennomført undersøkelser ennå.

«Det er åpenbart at diplomatiske og ikke-militære virkemidler ikke er blitt fullstendig tatt i bruk», skriver han, og frykter konflikten nå vil eskalere.

«Bomber vil ikke redde liv eller bringe fred», skrev han på Facebook tidligere i dag, og han har også uttalt at May-regjeringen må ta initiativ til forhandlinger om en våpenhvile. Han mener videre at angrepet gjør det mindre sannsynlig at Assad noensinne vil bli stilt til ansvar for krigsforbrytelser.

Svarte pressen

Da statsminister May i dag møtte pressen, rettferdiggjorde hun angrepet. Hun opplyste bl.a. at at et regimehelikopter ble observert over Douma under det angivelige kjemiske angrepet, og at det ble brukt tønnebomber.

- Vi vet at det syriske regimet har en grufull historie når det kommer til å bruke slike våpen mot sitt eget folk, sa hun.

May argumenterte videre for at det ikke var noen andre enn regjeringsstyrkene som kunne gjennomført angrepet 7. april.

Statsministeren fikk også spørsmål om hvorfor koalisjonen ikke ventet med angrepet til OPCW hadde kommet med sin konklusjon om hva som skjedde forrige helg, i det som var Øst-Ghoutas siste opprørsbastion.

- Vi har gjort alt vi kan for å finne ut hva som skjedde på bakken, og jeg har gitt flere eksempler på faktorene som overbeviste oss om at det var et kjemisk angrep fra regimet, svarte May.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!