POPULÆR: Labour-leder Jeremy Corbyn ble hyllet av tilhengere da han møtte opp i hjemkretsen Islington nord i London onsdag kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Valg i Storbritannia

Corbyn hyllet som en rockestjerne på hjemmebane. May buet på hos slakteren. Snart avgjøres statsministerduellen

De to statsministerkandidatene med siste innspurt i valgkampen før torsdagens parlamentsvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Jeremy Corbyn er Storbritannias mest omtalte politiker i disse dager. I morgen går britene til valg, og i kveld holder Labour-lederen sitt aller siste valgkamparrangement.

Noen fotballspark fra favorittklubben Arsenals hjemmebane har hundrevis av mennesker samlet seg utenfor Union Chapel. Det runges av melodien etter en kjente supportersanger - og dette er bare de det ikke var plass til inne.

Den røde Labour-bussen ruller opp på plassen, og Jeremy Corbyn stiger ut av bussen. Han løfter den høyre armen til enorm jubel fra de oppmøtte, før 68-åringen tar seg raskt inn i kirka.

HYLLET: Jeremy Corbyn ble tatt imot av hundrevis av tilhengere som ikke kom seg inn på valgkamparrangementet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HYLLET: Jeremy Corbyn ble tatt imot av hundrevis av tilhengere som ikke kom seg inn på valgkamparrangementet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- En utrolig kampanje

- På sju uker har vi satt sammen en ganske utrolig kampanje i hele Storbritannia. I enhver by og landsby. Denne kampanjen har brakt folk sammen på en måte jeg aldri har opplevd i politikken. Og vet dere hva som har brakt dem samme? Håp, sier Corbyn fra talerstolen inne i kirka.

Den populære Labour-lederen spiller på valgkampmottet «for de mange - ikke de få» når han drar igang. Han mener den sittende regjeringen har gjort altfor lite for arbeidsfolk og at forskjellene i Storbritannia øker.

Denne kirka i Islington i London er definitivt Corbyns hjemmebane. Det var her, i valgkretsen Islington North han først ble valgt inn til parlamentet i 1983 og området han fortsatt representerer.

Køene slynget seg rundt hjørnet på den rød mursteinskirka i over en time før arrangementet. Etter White Stripes-melodier og kjente fotballhymner sang hundrevis av tilhengere som hadde håpet å komme seg inn i kirka. «Corbyn in, tories out». Men at det håpet skal slå til er langt fra sannsynlig ti timer før valglokalene åpner i morgen.

Ligger etter

Labour er omkring sju prosentpoeng bak De konservative på gjennomsnittet av målingene. The Guardians siste måling viser en ledelse for May på tolv prosentpoeng. På den siste meningsmålingen fra avisa The Sun er imidlertid De konservative bare fire prosentpoeng foran.

INNSPURT: Statsminister Theresa May hadde full kontroll da hun skrev ut nyvalg, men Jeremy Corbyn har drevet en svært effektiv kampanje. Foto: REUTERS/Ben Stansall/NTB Scanpix
INNSPURT: Statsminister Theresa May hadde full kontroll da hun skrev ut nyvalg, men Jeremy Corbyn har drevet en svært effektiv kampanje. Foto: REUTERS/Ben Stansall/NTB Scanpix Vis mer

Britiske meningsmålere har tatt feil før: både under parlamentsvalget i 2015 og under fjorårets Brexit-avstemning.

Det som imidlertid er sikkert, er at Corbyn ikke har tenkt å gi bort seieren. Arrangementet på hjemmebane er det sjette valgkamparrangement for dagen.

Han har både besøkt Skottland og Wales og nærmest reist England på tvers. Ferden har skjedd med tog og buss på den hektiske innspurten før morgendagens nyvalg. Hjemkomsten i Islington er Labour-kandidatenes 90. arrangement denne valgkampen.

68-åringen har trukket tilhørere partiet nærmest ikke har sett maken til.

Knappet innpå

Han har også vist seg som en svært effektiv valgkamppolitiker. Da Theresa May meldte at hun ville skrive ut nyvalg 18. april i år, hadde De konservative en ledelse på nesten 20 prosentpoeng, som nå altså er krympet til langt under tosifret.

Mens Corbyn har blitt hyllet på siste valgkampreise i dag, har opplevelsen for sittende statsminister May blitt noe annerledes. Før hun avsluttet kampanjen i Birmingham, ble hun i dag tidlig buet på i en slakterforretning i London samtidig som tilhørere begynte å rope «vote labour».

- Dette valget handler ikke bare om de neste fem åra, men om å sette landet på rett kurs for de neste generasjoner. Jeg tror på Storbritannia, og jeg tror på det britiske folk. Så la oss gå ut og antenne den britiske gløden. Sammen kan vi gjøre store ting, var Mays avsluttende beskjed i valgkampen.