Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corbyn mener Trump blander seg inn

Den amerikanske presidenten sa i et intervju at det hadde vært «så dårlig» for Storbritannia dersom Jeremy Corbyn blir statsminister. - Kan virke mot sin hensikt, sier norsk ekspert.

ANKLAGER: Labour-leder Jeremy Corbyn anklager Trump for å blande seg inn i det britiske valget. Foto: AP / NTB scanpix
ANKLAGER: Labour-leder Jeremy Corbyn anklager Trump for å blande seg inn i det britiske valget. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Labour-leder Jeremy Corbyn anklager Donald Trump for å blande seg inn i det britiske valget etter at Trump advarte mot den britiske opposisjonslederen.

Dette kommer i etterkant av at den amerikanske presidenten sa i et radiointervju med kanalen LBC på torsdag at det ville være «så dårlig» for Storbritannia dersom Corbyn blir statsminister. Det skriver The Guardian.

- Så dårlig for landet

Trump uttaler i løpet av radiointervjuet at han er «god venn» med Storbritannias statsminister Boris Johnson:

- Boris og jeg har et godt vennskap, vi har blitt gode venner. Boris og jeg, da han stilte til valg, da sa de «han er Trump, han er Trump». Vi har nok mange av de samme meningene, sier Trump i intervjuet.

Johnson har fått hard kritikk av britiske medier de siste månedene og blir blant annet omtalt som en «ren Donald Trump».

USAs president uttaler videre i radiointervjuet at han har veldig gode forhold med flere ledere, og at han tror Johnson er den rette mannen for Storbritannia framover.

Meningen hans om det britiske arbeiderpartiets leder er derimot en ganske annen:

- Corbyn hadde vært så dårlig for landet, han hadde vært så dårlig.

Corbyn svarte med å tvitre at «Trump forsøker å blande seg inn i valget i Storbritannia for å få sin venn Boris Johnson valgt».

Kritiserer avtalen

Trump kritiserer dessuten Boris Johnsons brexitavtale og uttaler at den gjør det «umulig for USA å inngå en handelsavtale med Storbritannia».

Trump kom med uttalelsen til radiostasjonen LBC torsdag:

- Denne avtalen … Du kan ikke gjøre det, du kan ikke handle. Vi kan ikke inngå en handelsavtale med Storbritannia, sa Trump i intervjuet sammen med Nigel Farage, en av frontfigurene i brexitkampanjen og leder av Brexit Party.

Trumps uttalelse står i sterk kontrast til hva han har antydet tidligere. I september sa han at han jobbet tett med Johnson for å få til en «fantastisk handelsavtale» idet Storbritannia går ut av EU.

- Ideologisk slektskap

Ifølge Erik Oddvar Eriksen, direktør for Arena Senter for Europaforskning ved UiO, kommer ikke innspillene fra Trump som noen overraskelse:

- Det er jo klart at det har vært et slags vennskap og en allianse mellom Boris Johnson og Donald Trump, og Trump har jo interesse av hvem som vinner valget.

Han er jo vant til å bryte all etikette, så det kommer ikke som noen overraskelse, sier Eriksen til Dagbladet.

Han forklarer at lederne har et ideologisk slektskap med å forsvare nasjonal suvernitet, og tenke på sitt eget lands beste istedenfor de internasjonale rettsordningene.

- Sånn sett er det jo et slags slektskap i form av nasjonalisme, understreker han.

IKKE BREXIT ENDA: Statsminister Boris Johnson ble nedstemt da det såkalte Letwin-forslaget ble vedtatt med 322 stemmer mot 306. Video: AP Vis mer

Ifølge brexit-eksperten, trenger likevel ikke Corbyn å miste nattesøvnen over Trump sitt innspill under radiointervjuet:

- Trump er jo ikke spesielt populær i Europa for å si det mildt, så det kan jo egentlig virke mot sin hensikt, legger han til.

I august møttes Trump og Johnson for første gang til et frokostmøte i forbindelse med G7-møtet i Biarritz i Frankrike.

- Han trenger ikke råd, han er riktig mann for jobben, uttalte Trump om Johnson den gang, ifølge The Guardian.

- Er seg selv lik

NTNU-professor og Storbritannia-ekspert Kristian Steinnes understreker at det ikke er vanlig at andre lands ledere blander seg inn i politikk og valg.

- Men Trump er jo litt spesiell på noen områder, og er seg selv lik på dette området, sier Steinnes til Dagbladet.

Han forklarer at Trump og Corbyn står på hver sin banehalvdel når det gjelder politikk, og at dette er grunnen til at Trump langer ut mot Labour-lederen:

- Corbyn står ganske langt til venstre mens Trump er forretningsmann og står på høyresiden. Hvis Johnson skulle fått gjennom brexitavtalen sin, tror jeg det ville vært enklere for Trump enn hvis Corbyn gjorde det.

Han vil jo gjøre ganske drastiske ting med britenes økonomi som ligger langt unna det Trump ønsker, slår han fast.

Vedtok nyvalg

Boris Johnson og EU ble enige om en ny brexitavtale 17. oktober. Etter flere runder der avtalen først ble nedstemt, ble den til slutt vedtatt av Underhuset 22. oktober.

Brexit ligger an til å bli den viktigste saken i valgkampen fram til britene går til urnene 12. desember, halvannen måned før den nye utmeldingsdatoen.

Vedtaket om nyvalg ble gjort med 438 mot 20 stemmer etter nesten seks timer med debatt tidligere denne uka.

Johnson brev-stunt tidligere denne måneden vekket oppsikt da han sendte to brev til EU hvor han i det ene ba EU om brexit-utsettelse, samtidig som han i et annet brev ba EU om å ikke gi dem det

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media